Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gašenje medija u interesu političara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2009.

Izvor: Danas

Gašenje medija u interesu političara



Rade Veljanovski, profesor FPN, o izmenama Zakona o javnom informisanju



Beograd - Ako izmene Zakona o javnom informisanju budu usvojene u parlamentu, Srbija će biti jedina država u Evropi koja ima zakon po kome je moguće gasiti medije na osnovu kriterijuma koji nisu po evropskim standardima, kaže za Danas Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, o izmenama Zakona o javnom informisanju.


- Najveći problem je što se u nekoliko članova zakona predviđa gašenje medija ili obustavljanje delatnosti dok se nekakvi sudski procesi ne obave. To apsolutno nije u skladu s tačkom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ako zakonom predviđate gašenje medija, onda je to katastrofa. Osim toga, ne može upis u registar biti osnov da jedan medij postoji. Neki list će biti nateran da prestane da radi iz nenovinarskih razloga. Ovaj zakon je samo vrh ledenog brega za ono što se sprema u izmenama srpskog medijskog sistema – tvrdi Veljanovski.

- Šta je to što se sprema?

- Sprema se da se interesi političara i stranaka i medijskih moćnika iz medijske industrije stave u prvi plan i da se istisnu sitniji mediji da bi se ostavio prostor za najveće i koji će raditi u interesu vlasti.

- Ministar Nebojša Bradić tvrdi da je ovaj zakon u skladu s Evropskom poveljom i da neće dovesti do gušenja slobode javne reči.

- Ministar Bradić je čovek pozorišta. To svi znaju i on bi morao da objasni, pošto nije stručan i kompetentan za te stvari, ko je to njemu rekao.

- On tvrdi da postoji radna grupa koja je radila na zakonu.

- Koja je to radna grupa?Ja više ne znam o kojoj radnoj grupi gospodin Bradić govori. Ja sam predsednik Radne grupe za izmenu zakonske regulative, a Bradić je u intervjuu vašem listu rekao da je to radna grupa koja je formirana da se bavi zakonom o radiodifuziji. To nije tačno. To je radna grupa koja je formirana da se bavi prvo zakonom o radiodifuziji i da nastavi da se bavi Zakonom o javnom informisanju.

- Hoćete da kažete da vi niste uopšte bili uključeni u izradu zakona?

- Uopšte nismo bili uključeni. Gospodin Bradić veoma dobro zna da je pre dva meseca izmenjen i Zakon o radiodifuziji, pa ni tada ova radna grupa nije konsultovana. Imena članova radne grupe koju je formiralo Ministarstvo s njegovim potpisom poznata su i dostupna su javnosti, pa prema tome neka gospodin Bradić odgovori ko su članovi te volšebne radne grupe o kojoj on govori.

- Tvrdite da nikakva radna grupa ne postoji i da se ne zna ko je napisao zakon?

- Ja to ne znam, ali je neko u svakom slučaju morao da napiše zakon, pa neka kaže ko su ti ljudi koji su napisali ove izmene zakona i ko su oni koji njega ubeđuju da je to usklađeno s tačkom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Da li bi ovaj zakon uz određene izmene amandmana imao ikakve pozitivne efekte?

- Ovaj zakon za koji u petak treba da se glasa je nepopravljiv. Dakle, ako ova zemlja hoće da spasi svoj obraz pred domaćom i međunarodnom javnošću bilo bi sjajno da ga povuče iz procedure.

- Na koji način onda urediti medijsku scenu u Srbiji?

Potrebno je to uraditi razumno i polako. Ministar Bradić nije nikada objasnio zašto se zakon donosi po hitnom postupku, a mora da postoji razlog za to i zašto se u ovoj državi stalno menjaju medijski zakoni usred leta.

- Postoje spekulacije da se on donosi po hitnom postupku da bi se ugasio jedan broj medija koji ne odgovaraju stranci G17 plus.


- To je potpuno jasno, ali na te spekulacije i pretpostavke nije nikada odgovoreno. Kao to nema veze s tim, vlada ima pravo da predlaže zakone, mi ne moramo da konsultujemo nikog... Gospodin Bradić je rekao da ne postoji pojedinac koji poznaje sve aspekte medijskog zakonodavstva. Pitam se otkuda on to zna, kada on nije stručnjak za te stvari, a drugo ako je i tako, zar to nije razlog da se okupe svi ti pojedinci koji pomalo nešto znaju pa da se onda tako piše zakon. On je isključio te stručnjake za koje on tvrdi da niko od njih ne zna sve, pa se oslonio na ljude koji ne znaju ništa.

Igor Živanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi