Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Amandmani nisu dovoljni za većinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 07. 2009.

Izvor: Danas

Amandmani nisu dovoljni za većinu


I dalje nesigurno da li će biti izglasane izmene Zakona o informisanju



Beograd - Kako se približava glasanje, koje se očekuje u petak, šanse da izmene i dopune Zakona o informisanju dobiju potrebnu većinu u Skupštini Srbije, postaju realnije. Mada pojedine opozicione stranke i dalje najavljuju da će pokušati da obore zakon, neke vladajuće partije koje su najavljivale da neće glasati, delimično su promenile stav. Opozicija i pozicija jedinstvene su ipak u oceni da neusvajanje zakona neće značiti i pad Vlade, a tvrde i da nisu tačne spekulacije pojedinih medija da G17 plus pritiska i uslovljava partnere u vlasti.


Mada je šef poslaničkog kluba PUPS Momo Čolaković tvrdio da će taj poslanički klub glasati „protiv“, njegov zamenik Konstantin Arsenović juče je novinarima izjavio da je sa usvojenim amandmanima, Predlog značajno poboljšan.

- U početku smo imali tvrđi stav, ali učinjene su korekcije što daje mogućnost da se poslanici izjasne i drugačije, po svom uverenju - rekao je Arsenović koji tvrdi da PUPS „niko nije pritiskao“ i da će pre konačnog stava, konsultovati partnere iz SPS i JS. Arsenović najavljuje da će on ipak glasati „protiv“ ovog zakona.

Šef poslaničkog kluba SPS Branko Ružić rekao je da njegova stranka „nije promenila stav, ali je očigledno stav promenio predlagač“ usvajanjem amandmana koji su „suštinski promenili zakon“. Na pitanje da li će SPS glasati za zakon, Ružić je odgovorio indirektno, ponavljajući da će glasati kao i njihovi ministri, koji su se na sednici Vlade uzdržali. Na pitanje da li je G17 plus pritiskala i uslovljavala koalicione partnere, Ružić je odgovorio da „G17 plus niti čini pritisak, niti to može“ i podsetio da se na dnevnom redu aktuelne sednice nalazi niz ostalih bitnih zakona, a da se „prašina diže“ samo oko jednog.

Lider JS Dragan Marković Palma takođe izjavljuje da ga niko nije pritiskao da promeni stav o Zakonu i najavljuje da će njegovi poslanici glasati protiv.

- Ja sam Kuriru izjavio da je budžetska inspekcija bila u jagodinskom Zoološkom vrtu, a oni su to na svoj način preneli da je to pritisak. Niko me nije zvao niti pritiskao, rekao je Marković. Prema njegovim rečima, različit stav o nekim zakonima ne ugrožava Vladu i vladajuću većinu.

- I ranije je bilo slučajeva da je neko protiv nekog zakona. Mi smo bili protiv Zakona o zabrani diskriminacije, podsetio je lider JS.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ubeđena je da će zakon u petak dobiti većinu glasova.

- Pravo opozicije jeste da pokuša da obori svaki zakon koji predlaže Vlada, ali ubeđena sam da će ovaj zakon biti usvojen i to glasovima vladajuće koalicije, naših koalicionih partnera - sigurna je Grubješićeva, koja je demantovala tvrdnje da njena stranka pritiska i uslovljava partnere. Ona nije želela da odgovara na pitanja da li će G17 plus, ukoliko „njihov“ zakon o informisanju ne prođe, „oboriti“ ostale zakonske predloge koji su na dnevnom redu.

- To su spekulacije. Zakon će proći i ne želim da spekulišem - rekla je šefica poslanika G17 plus. Zakon o informisanju neće ugroziti opstanak vlade koja će, smatra Grubješićeva, izdržati ceo mandat. Šefica poslaničkog kluba G17 plus podseća da su i oni bili protiv nekih zakonskih rešenja, ali su poštovali svoje koalicione partere i podržali takve predloge. Nije joj zato jasno zašto se uvek diže prašina oko zakona koje predlaže G17 i pokreću spekulacije o ucenama Dinkića i njegove partije. Ona predviđa da će se predomisliti neki koji su rekli da neće glasati „za“.

- Zašto bi poslanici PUPS glasali protiv zakona ako je njihov predsednik Jovan Krkobabić na vladi glasao „za“, upitala je ona.

Konstantin Arsenović, međutim, tvrdi da „misli“ da Krkobabić nije glasao „za“ zakon već da se „uzdržao“. Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju takođe je ubeđena da će zakon biti usvojen. Čak i ako bi se desilo da izmene Zakona o informisanju ne prođu, to ne dovodi u pitanje opstanak Vlade, ubeđena je ona. Vlada će, misli šefica kluba ZES , opstati dok god postoji konsenzus oko najvažnijih ciljeva na kojima je formirana. Prema njenim rečima, niko u vladajućoj koaliciji nije partnere ucenjivao po sistemu „ako jedan zakon ne prođe, onda neće ni drugi“, te ni sada to nije slučaj.

U opoziciji, SRS, SNS i DSS veruju da izmene i dopune Zakona mogu da budu oborene. Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da će ta stranka ne samo glasati protiv Predloga zakona o informisanju već da će nastojati da on ne prođe u Skupštini. Nikolić najavljuje da će svi „naprednjaci“ u danu za glasanje biti u sali. Prema njegovom mišljenju, pojedine stranke vladajuće koalicije koje su najavljivale da će biti „protiv“ ili „uzdržani“ „omekšale“ su stav.

Aleksandar Martinović najavljuje da će i svi radikali biti u sali i da je u razgovoru sa DSS i „iz neformalnih kontakata sa LDP“ zaključio da će i oni doći i glasati protiv.

U obraćanju novinarima u parlamentu i šef poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić je najavio da će svi biti u sali i glasati „protiv“ ovog „nedemokratskog i neustavnog“ zakona.

- Jedina mogućnost da zakon prođe jeste da oni koji su najavili da će glasati protiv, ili da će se uzdržati, promene stav. To njima služi na čast - rekao je Aligrudić. Prema njegovim rečima, „sveta je obaveza“ poslanika da spreče donošenje ovog zakonskog predloga. Eventualno obaranje zakona ne znači i obaranje vlade, rekao je Aligrudić, dodajući da je „G17 plus najavila dar-mar ako zakon ne prođe, ali se ne zna šta će biti“. Aligrudić veruje da bi obaranje zakona poljuljao vladajuću koaliciju i predstavljalo jedan korak do prevremenih izbora.

Miodrag Radojević, istraživač Instituta za političke studije, kaže za Danas da bi pretnje G17 plus, ukoliko postoje, trebalo shvatiti ozbiljno, jer „ne možemo smetnuti s uma da je i prva vlada Vojislava Koštunice pala zbog njih“.

- Pretnje ne bi trebalo uzeti kao bezazlene, jer oni zauzimaju veoma važne pozicije u Vladi i kontrolišu glavne tokove novca. Pri tome valja imati na umu da je ova vlada veoma nestabilna i da je pitanje da li ima rezervnu opciju ukoliko se G17 povuče - tvrdi Radojević.

Prema njegovim rečima, sukoba između demokrata i G17 plus je bilo i ranije, ali su oni uvek rešavani kroz direktne razgovore Borisa Tadića i Mlađana Dinkića, tako da je moguće da i ovaj sukob, ako postoji, bude rešen na sličan način.

- Očigledno je da G17 pokušava da promeni stranačku fizionomiju i da će do kraja godine pokušati da u svoje redove usisa jedan broj regionalnih stranaka. S druge strane, nervoza u G17 plus je donekle bila opravdana. Prava lavina medijskih napada je dolazila od onih koji pokušavaju da obore Vladu, a tu stranku opažaju kao najslabiju kariku - navodi Radojević.

Antrfile : Novi „džokeri“ mogu da budu naprednjaci

Miodrag Radojević smatra da Liberalno-demokratska partija neće biti ta koja će pružiti manjinsku podršku vladajućoj koaliciji, ali da bi Srpska napredna stranka, koja se protivi donošenju zakona o informisanju ipak mogla da pruži podršku za donošenje drugih zakona, ako G17 plus pretnje i ostvari.

 „Vreme radi za SNS i oni privlače jedan broj neopredeljenih birača, tako da bi verovatno zarad lične promocije podržali Vladu uz određene ustupke, a to bi najverovatnije bilo oročavanje raspisivanja parlamentarnih izbora“, naglašava Radojević.

Neizvesna matematika i „popunjenost“ sale

Mada se skupštinska i politička matematika često ne slažu, stranke koje su najavile da će glasati za izmene Zakona o informisanju, Za evropsku Srbiju, G17 Plus i manjine imaju trenutno 109 poslanika. Odlučno protiv zakona su opozicione DSS, NS, SRS, SNS, LDP sa 119 poslanika. U Skupštini su i dva samostalna poslanika (Vladan Batić i Jovan Damjanović), te će „presuditi“ poslanici SPS, PUPS i JS, kao i broj poslanika koji će se tog dana naći u sali. Za izglasavanje zakona potrebna je većina i prisustvo najmanje 126 poslanika.

S. Biševac - I. Živanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi