Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bradiću, odlazi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 07. 2009.

Izvor: Pravda

Bradiću, odlazi

Demohrišćanska stranka Srbije zatražila je od ministra kulture Nebojše Bradića da „hitno podnese ostavku pošto su efekti njegovog rada katastrofalni".


DHSS smatra da „kulminaciju katastrofalnog rada" ministra kulture predstavlja Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji je „antievropski, antidemokratski i anticivilizacijski i koji se donosi isključivo u interesu G17 plus i Mlađana Dinkića".

- Ministar kulture, koji je predložio donošenje jednog sramnog zakona isključivo rukovođen partijskim interesima, ponašajući se kao udarna pesnica svog partijskog šefa, ne zaslužuje da bude na odgovornoj funkciji, zbog čega tražimo njegovu ostavku - kazao je predsednik DHSS-a Vladan Batić.

On je dodao da je Bradić sve bacio u vodu time što je „izvođač radova Mlađana Dinkića".

- Sve ovo nije njegov lični stav, a ujedno je suprotno stavovima Evrope i OEBS-a. Ali u svemu ovome je čudan stav DS-a, koji prihvata ucene hirovitog Dinkića da se ne piše bilo šta što nije u njegovom interesu. A Predlog dopuna i izmena Zakona o informisanju je samo kulminacija svega toga rekao je Batić za Pravdu.

I predstavnici ostalih opozicionih partija podržavaju Batićev zahtev da Bradić hitno podnese ostavku. Oni naglašavaju i da bi novinare mogao da spase jedino Boris Tadić, ali i dodaju da se to sigurno neće dogoditi, te da će predsednik Srbije sigurno staviti svoj potpis na izmene zakona.

Ministar marioneta

Poslanik NS-a Zlata Đerić naglašava da je Bradić, izmenama Zakona o informisanju, napravio ogroman kiks.

- Bradić mora da podnese ostavku, osim ukoliko mu politika nije ispred časti. Srbija je već bila u mraku, i to ne bi trebalo da ponovi samo zato što Bradić želi da zaštiti interese svog partijskog druga Dinkića. Nije rešenje da zaživi samo Politikin zabavnik i da zavlada neznanje o stanju u državi - kazala je Đerić.

Komentarišući Bradićevu izjavu da su, „ako bi se merila stvarna šteta koju mediji svojim neprofesionalizmom ponekad učine, predviđene kazne preniske", ona je kazala da bi volela da čuje Bradićevo obrazloženje.

- Onda bukvalno preostaje da se novinari streljaju za nepoželjno pisanje. A da li će predsednik Tadić potpisati izmene Zakona o javnom informisanju zavisi od trenutno poželjne uloge koju bi trebalo da odigra kako bi osvojio nove poene i sačuvao simpatije - kazala je Đerić.

Da je Nebojša Bradić veliki umetnik i dramaturg, ali najgori ministar kulture, smatra poslanik SNS-a Borislav Pelević.

-Ako se Zakon o informisanju izglasa u Skupštini, Tadić će ga sigurno potpisati, jer Vlada zavisi od diktata Dinkića i njegovih 24 poslanika kazao je Pelević.

Funkcioner DSS-a Dejan Mihajlov naglašava da bi zakon trebalo povući.

- To je samo pokušaj Dinkića da ukine medije koji pišu loše o njemu. Ne treba smeniti samo Bradića, već celu Vladu. Nije samo Bradić kriv. On samo izvršava naloge DS-a, jer Demokratska stranka stoji iza svega. Predsednik Tadić će potpisati zakon, ako se usvoji u Skupštini, jer neće dozvoliti da mu Dinkić sruši Vladu kazao je Mihajlov.

Tadiću, ne potpisuj zakon

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, kaže da će, ukoliko bude izglasan Predlog izmena Zakona o informisanju, to udruženje od predsednika Srbije Borisa Tadića tražiti da ga ne potpisuje.

- Smatram da se ovaj problem ne tiče samo ministra Bradića,već i cele vladajuće koalicije. Nije mi logično da se krivica i odgovornost svode na jednog čoveka, mislim da je kriv i predsednik Vlade, ali i sva ministarstva. Ukoliko zakon bude usvojen u Skupštini, novinari će se zasigurno pobuniti rekla je Smajlović.

Predsednica NUNS-a, Nadežda Gaće, istakla je da je održan zajednički sastanak svih medijskih korporacija sa NUNS-om i UNS-om, i da će svoj zvanični stav dati pošto Skupština na svom sajtu objavi konačnu verziju zakona.

- Mi kao udruženje ne možemo da dajemo Skupštini amandmane na razmatranje, ali smo zato pisali Zakonodavnom odboru. Pošto se objavi konačni nacrt, daćemo naš stav - istakla je Gaće.

Književnica Isidora Bjelica navodi da već dva meseca u svojim kolumnama piše o Predlogu izmena Zakona o informisanju koji je, kako je istakla, katastrofalan.

- Stalno upozoravam da će usvajanjem ovog zakona u Srbiji zavladati apsolutni mrak. Ne mogu da tražim od Borisa Tadića da ne potpisuje takav zakon, ukoliko bude usvojen, ali svakako ću potpisati peticiju ako bude to od mene neko tražio. Ovaj zakon je skandal i Srbiju će još dublje gurnuti u propast. Ako ga usvoje to će biti kraj. I dalje ću u svojim kolumnama upozoravati na štetne posledice tog zakona - napominje Bjelica.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, nije želeo da komentariše da li će predsednik Srbije Boris Tadić da potpiše izmene Zakona o javnom informisanju, kao ni to da li bi ministar Bradić trebalo da bude smenjen, jer to smatra mešanjem u politiku.

- To nije moja nadležnost. Sve što je bilo u mojoj moći, ja sam učinio - rekao je Šabić.

Antrfile : Bradić: Zakon je trebalo doneti mnogo ranije

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da novi Zakon o informisanju treba da uvede red i civilizuje medijsku scenu u Srbiji.

- Bez obzira na sve otpore, krajnje je vreme da se podvuče crta i medijska scena u Srbiji, na zadovoljstvo svih, a posebno građana, civilizuje. Ovo je trebalo da bude urađeno mnogo ranije - rekao je Bradić.

Na konstataciju da je krajnje neizvesno da li će zakon proći u parlamentu, Bradić je rekao da su, prema njegovim informacijama, u toku razgovori sa parlamentarnim strankama.

- Verujem da će u narednom periodu i protivnici ovog zakona shvatiti da je njegov najvažniji cilj uvođenje reda - rekao je Bradić.

On je negirao da novi zakon ograničava slobodu javne reči.

- Svi su nezadovoljni haosom na medijskoj sceni, a skandalizuju se zbog pisanja pojedinih novina. A kada konačno rešite da napravite radikalni rez, usledi talas kritika da su mere drakonske, suprotne evropskim normama i da nije pravi trenutak - kazao je on.

NS: Zaključani mediji zaključana Srbija

Nova Srbija će se boriti svim demokratskim sredstvima da izmene Zakona o javnom informisanju ne budu izglasane u Skupštini, poručeno je juče u akciji te stranke „Zaključani mediji - zaključana Srbija".

Omladina NS navela je da predloženi zakon pokazuje bahatost i strah Vlade, koja „po svaku cenu želi da manifestuje silu, insistirajući na njegovom usvajanju". Boris Stojanović, predsednik beogradske omladine NS-a, naveo je da se danas, posle 11 godina, na mala vrata protura zakon koji želi da uništi medije koji pružaju otpor socijalno neodgovornoj Vladi.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi