Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslanički eci-peci-pec
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2009.

Izvor: Dnevnik

Poslanički eci-peci-pec


Demokrate i  G17 Plus u potrazi za skupštinskom većinom za nova rešenja o medijskoj sferi


U Skupštini Srbije juče je otpočela rasprava o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, a predlagači su još uvek u potrazi za većinom koja bi ga izglasala. To je potvrdila i predsednica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija, koja je izjavila novinarima da je važno da se obezbedi većina koja će da glasa za predložene izmene i dopune ovog zakona.


– I to radimo, a ne mešamo se u poslove i namere opozicije koja svojim apsolutnim prisustvom u sali pokušava da obori ovaj zakon – dodala je ona.

Komentarišući najave socijalista da će biti uzdržani tokom glasanja, Nada Kolundžija je kazala da “razumeju poziciju SPS-a, koji nosi težak teret svoje uloge u prošlosti, posebno u odnosu prema medijima”.

– U tom razumevanju shvatamo i njihove rezerve u odnosu na zakon, koji javnost tumači kao restriktivan u odnosu na medije, a mi verujemo da nije: posebno uz amandmane koji su podneti i koji će biti prihvaćeni samo uvodi red, kao i u druge oblasti. I uz punu slobodu definiše i ono što je odgovornost – konstatovala je Nada Kolundžija.

Na pitanje „Dnevnika“ šta je sa stavom PUPS-a i JS-a, koji su takođe protiv predloženih zakonskih rešenja, i zašto DS i G17 plus insistiraju na njihovom usvajanju, ona nije komentarisala stavove dvaju koalicionih partnera, ali je rekla da bi „teško mogla da se saglasi s tim da je stručna javnost protiv“. Kako je objasnila, opozicija je protiv svakog donetog zakona, pa i onih koje su međunarodne institucije ocenile kao veoma dobre i evropske.

– Sudbina ustavne zakonodavne aktivnosti jeste da tražite većinu za zakonske projekte koje predlažete i kada bismo odustajali u trenutku kada vidimo da se neko pobunio protiv nekog zakon ili ga okvalifikavao negativno, kada bi neko rekao da neće da glasa protiv nekog zakona, nijedan ne bismo doneli u ovoj Skupštini – objasnila je šefica ZES-a.

Na pitanje šta je s novinarskim udruženjima i medijskim kućama, koji jesu stručna javnost Srbije, Nada Kolundžija tvrdi da je uvaženo „ono što je bio deo zamerki stručnih udruženja kroz amandmane koje je podnela Vlada“. Ona je rekla da ne smatra da je zakon restriktivan, a na pitanje „Dnevnika“ da li je dobijen i kakav je stav Saveta Evrope o zakonu koji smatra da treba da se usvoji, uputila nas je na resornog ministra Nebojšu Bradića da odgovori na pitanje da li je konsultovao evropske institucije o sadržaju.

– Ja mogu da vam odgovorim na pitanje da li se ovim zakonom uvodi novo inkriminisano delo, nešto što bi na bilo koji način u odnosu na Zakon o informisanju proširilo prostor kršenja zakona. Ne. Ovde se sada kaznenom politikom u odnosu na dela koja su već definisana Zakonom o javnom informisanju pokušava dovesti u red poštovanje zakona. Jer, kao što i u drugim slučajevima imamo dokaze, kada je kaznena politika slaba, odnosno kazne previše male i niske, one ne predstavljaju nikakvu prepreku za one koji imaju nameru da krše zakon. Ja mislim da zakon nema nameru da plaši, sem one koji su namerno kršili Zakon o javnom informisanju – objasnila je Nada Kolundžija za naš list.

Poslanici SRS-a, SNS-a i DSS-a zatražili su, otvaranjem rasprave o novim rešenjima za medijsku oblast, da se iz skupštinske procedure povuku izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, ocenjujući da su predložena rešenja pogubna, nedemokratska i neustavna.

Poslanik DSS-a Zoran Šami kazao je tokom rasprave da će predloženi zakon ostati upamćen kao “tragičan”, koji će prva sledeća vlast hitno menjati. On je naveo da je DSS podneo sedam amandmana u nameri da pokuša da popravi predložena zakonska rešenja, i istakao da bi problem “prostakluka i kleveta” u pojedinim medijama mogao da se reši na adekvatniji način. Šami je ukazao na to da je zakon neustavan jer je Vlada podnela šest amandmana na sedam članova koji su izmenjeni, što znači da je 90 odsto zakona promenjeno, čime se krši ustavna procedura donošenja zakona.

– Poslednji put molim DS, kao najveću stranku u vladajućoj koaliciji, da prestane da bruka državu i povuče ovaj zakon iz procedure. Problem s nesavesnim novinarima se ne rešava na ovakav način – istakao je Šami.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović izjavio je da će radikali učiniti sve da u Skupštini Srbije “obore” izmene i dopune ovog zakona i da je o tome razgovarano i s drugim opozicionim strankama, ali da ništa definitivno nije dogovoreno.

Antrfile : Napisali pa amandmanisali

Vlada je prošle nedelje svojim amandmanima izmenila prvobitni predlog, ukinuvši odredbe o obaveznom depozitu i osnivačkom kapitalu. Vladinim amandmanima će biti precizno određene kazne propisane za narušavanje presumpcije nevinosti i objavljivanje neistina, za koje su kazne bile uvećane 20 puta. LDP ne glasa protiv javnog interesa– LDP ostaje dosledan svojim principima i neće glasati za nešto što je protivno javnim interesima, a ovaj zakon je takav. Uskostranačko gledano, naš interes bi bio da se takav zakon usvoji, ali to nije i društveni interes i nema šansi da on dobije podršku poslanika LDP-a. Za njegovo usvajanje će zato odgovornost snositi oni koji su glasali za njega, ali i oni koji nisu, a dali su kvorum – kaže za „Dnevnik“ poslanik LDP-a Zoran Ostojić.

SNS: Dinkić zatvara nepodobne medije

Poslanica SNS-a Jorgovanka Tabaković kazala je da je tvorac ovog zakona ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji želi da zatvori medije koji o njemu pišu. Ovim Dinkić ponižava, ne građane, ni opoziciju, nego vlast i vladajuću koaliciju – kazala je ona, i pitala “čime je on to zaslužio da ga Vlada na ovakav način štiti?”

Po njenim rečima, ovaj zakon znači da, ako neko objavi snimak tuče na ulici, može biti kažnjen drakonskim kaznama. Ona je navela da je odredba kojom se zabranjuje prenos vlasništva za javna glasila neustavna jer je Ustav propisao da se zabrana prava raspolaganja za privredne delatnosti ne može ničim ograničiti.

Ko će isplatiti nevine

Šami je kazao da je neustavno i zatvaranje medija na osnovu pokretanja postupka protiv glasila.

– Pokretanje postupka ne znači ništa, ovde se kažnjava bez suđenja. Šta će biti ako se taj kome je glasilo zatvoreno proglasi nevinim, hoće li država da plati štetu – pitao je Šami.

D. Milivojević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi