Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privedena trojica štrajkača
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2009.

Izvor: Blic

Privedena trojica štrajkača


Novi Sad - Privođenje trojice radnika „Dnevnik holdinga“ zbog protestne šetnje i blokiranja saobraćaja na Bulevaru oslobođenja obeležilo je drugi dan štrajka zaposlenih u ovoj medijskoj kući.


Štrajkači Nikola Bogićević, Zoran Krstić i Čaba Tuza pušteni su juče popodne nakon višesatnog saslušanja i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog ometanja saobraćaja, a policija je privođenje obrazložila time da štrajkači nisu prijavili „skup u pokretu“, već obično protestno okupljanje.

Oko stotinu zaposlenih okupilo se juče u devet sati ispred zgrade „Dnevnika“ na Bulevaru oslobođenja. Ponavljajući zahteve da im se uplate zarade za poslednjih šest meseci, putni troškovi i zdravstveno i penziono osiguranje, te da im poveže radni staž u poslednje četiri godine i okonča se privatizacija, štrajkači su se uputili prema raskrsnici kod Futoške pijace, gde su zauzeli sve četiri kolovozne trake.

Na putu ka zgradi „Dnevnika“, policija ih je presrela sa nekoliko marica, patrolnih vozila i motocikala i privela trojicu radnika koje su identifikovali kao organizatore skupa. Štrajkači su burno negodovali zbog akcije policije, ali incidenata nije bilo. Radnicima se potom ispred zgrade „Dnevnika“ pridružio i njihov direktor Mirko Ninić, navodeći da rešenje nije u blokadi ulica.

- Znamo da novca ima, ali on nije ovde, nego u Izvršnom veću Vojvodine. Pregovorima, ali i protestom kao legalnim oblikom sindikalnog pritiska, trebalo izdejstvovati da pokrajina kao osnivač ispuni zahteve zaposlenih u „Dnevnik holdingu“ - rekao je Ninić.

Štrajkači su, navodeći da će radikalizovati proteste, najavili i da će nastaviti protestne šetnje i da će danas doći pred Banovinu. Pokrajinska vlada juče je saopštila da je učinila sve da se što pre okonča proces privatizacije „Dnevnik holdinga“.

U vlasničkoj strukturi „Dnevnik holdinga“ pokrajina ima 53, a republika 46 odsto kapitala akcionarskog društva. Pokrajinska sekretarka za informisanje Ana Tomanova-Makanova rekla je novinarima da su u toku pregovori o konverziji, kojom bi deo duga bio pretvoren u akcije čiji bi vlasnik postala republika. Da bi to bilo obavljeno, potrebno je da se potpišu ugovori sa Zavodom za zdravstveno osiguranje i Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, a svoje potpise su već stavili nadležni u Ministarstvu finansija, 14 vojvođanskih opština i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ž. Bogosavljević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi