Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatnost mnogo košta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Privatnost mnogo košta


Medijski zakoni u svetu - Francuska


SLOBODA izražavanja jedno je od osnovnih ljudskih prava, na koje su Francuzi naročito osetljivi. Važeći zakon o slobodi štampe u ovoj zemlji datira još od 29. jula 1881. godine i napisan je na krilima Francuske revolucije.


Prema ovom zakonu, inspirisanom Deklaracijom o pravima čoveka i građanina iz 1789. godine, svako ima pravo da govori, piše i štampa slobodno, osim ukoliko ovim ne krši slobode i prava drugih. Baš zbog tog "osim", neke francuske javne ličnosti, praktično, žive naplaćujući "povređen" privatni život.

Ovim zakonom, kao "delikti štampe" određuju se kleveta i uvreda. Klevetom se smatra, na primer, ako se bilo ko bez dokaza optuži da je lopov. Povreda privatnosti kažnjava se i do godinu zatvora i 45.000 evra, iznošenje informacija s teškim posledicama po bezbednost i do tri godine zatvora, dok je špijunaža kažnjiva s pet godina zatvora i 75.000 evra.

"Delikti štampe" mogu da budu i pozivanje na zločin ili kršenje zakona, gde sud utvrđuje stepen odgovornosti - od vlasnika, urednika, izdavača do autora i distributera - zatim uvreda predsednika, napad na čast građana, štampanje lažnih vesti i slično.

Zabranjeno je i objavljivanje većanja porote ili presude pre nego što budu izrečene. Nije dozvoljeno ni objavljivanje punog imena maloletnika, njihove fotografije ili ilustracije na kojima mogu da budu prepoznati.

Postoji i obaveza pozivanja na pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica, a ne smeju se iznositi informacije koje vrše pritisak na svedoke, delovi istraga koji dovode u pitanje nacionalnu bezbednost. Zabranjeno je i prenositi snimke iz sudnica tokom postupka, što se nadoknađuje crtežima.

Posebno je osetljiva tema prava na privatnost i vizuelnu zaštitu, od čega mnogi dobro zarađuju. Žuta štampa i poznate ličnosti se utrkuju ko će više da zaradi: ličnosti na osnovu odštete zbog "ukradenih" fotografija ili tabloidi od tiraža.

Prema istraživanju, prošle godine je u Francuskoj najviše odštete dobila jedna televizijska voditeljka zbog nedozvoljenih otkrivanja detalja iz njenog privatnog života - ukupno 143.000 evra iz 16 sudskih procesa. I drugo i treće mesto, takođe, zauzimaju TV voditelji, dok je četvrta glumica Marijon Kotijar sa 74.000 evra, koja je štampu tužila sedam puta.

Na petom mestu ove liste je Šarlota Kaziragi, dvadesetdvogodišnja kćerka princeze Karoline od Monaka, koja je u 12 sudskih procesa protiv štampe dobila 71.500 evra odštete u prošloj godini. Ona je i daleko najviše obeštećena u prinčevskoj porodici: njena majka je na ime odšteta dobila 13.200, princ Albert Drugi 11.000, a cela porodica, ukupno 126.900. Grimaldijevi su, inače, poznati po brojnim odštetama koje su do sada dobili od štampe. Tako su 2007. godine, ukupno, inkasirali 175.000 (Albert 49.000, Šarlota 41.500, Stefani 34.500).

Prema istim podacima, francuski listovi su prošle godine isplatili ukupno 1.884.149 evra na ime odštete slavnim ličnostima, od čega samo popularni "Voasi" 790.500.

Antrfile : SVADBA POD OBJEKTIVOM

POČETKOM ove godine popularni "Pari mač" kažnjen je sa 4.000 evra, na osnovu tužbe Džesike Sarkozi, zbog nedozvoljenog objavljivanja fotografija s njenog venčanja sa Žanom, sinom francuskog predsednika. Uz to, "Pari mač" je morao da plati i 2.000 evra troškova advokatu Sarkozijeve snahe. Strana koja je podnela tužbu, inače, tražila je 30.000 evra odštete i 6.000 za sudske troškove. Takođe s 4.000 evra kažnjen je pipl magazin "Voasi" zbog objavljivanja snimka sa svečanog prijema posle venčanja.

G. Čvorović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi