Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbrisani jednim udarcem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 04. 2014.

Autor: D. Bt Izvor: Večernje novosti

Zbrisani jednim udarcem

Povodom odluke nadležne komisije i rešenja ministra kulture, kojima je u ovoj godini onemogućeno izlaženje „Istočnika“ i „Poezije“, oglasili su se urednici ova dva veoma ugledna književna časopisa.

- Na fascinantnom populističkom spisku sa 66 periodičnih publikacija koje će Ministarstvo kulture sufinansirati u tekućoj godini (za toliki broj publikacija beznačajnim sredstvima) volšebno su nestala dva dugovečna časopisa, to jest, prenesena su valjda na drugi, nevidljivi, spisak nedopuš tenih - navodi se u saopštenju.

- Ovom proračunatom samovoljom koja potcenjuje kontinuirano postojanje i delovanje naših časopisa, dugogodišnji rad urednika i stalnih saradnika i ignoriše naše čitaoce, „Istočniku“ (izlazi od 1992) i „Poeziji“ (izlazi od 1996) su uskrać ena jedina sredstva koja su koristila od početka izlaženja.

U šturom obaveštenju dobijenom iz Ministarstva, navedeno je da časopisi neće biti sufinansirani „u skladu sa mišljenjem stručne komisije“. U nedoumici šta je pisac ovom polurečenicom hteo da kaže, urednici su se, navode, pismeno obratili ministru Ivanu Tasovcu, državnom sekretaru Dejanu Ristić u i pomoćniku ministra Ani Vučetić. Oni su zahtevali da im se pruži uvid u mišljenje komisije u kojoj su bili prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Ildiko Erden, mr Dragan Purešić, dr Vesna Matović i Laslo Vegel.

- Očekivali smo da dobijemo kakav-takav odgovor šta je „stručnost“ ocenila nulom? Za šta su časopisi kažnjeni? Odgovor nismo dobili, pa zaključujemo da su procenjivanje odoka i presuda s nogu ostali bez zapisa i da bi skrivanje iza floskule „stručno mišljenje“ moglo biti pokuš aj da se ćutke, bez ikakvog obrazloženja dostupnog sudu i javnosti, zaobiđu, a zapravo izbrišu sa spiska dopuštenih jednim udarcem dva časopisa - istič u urednici dvaju glasila.

Potpisnici

Pismo javnosti uputili su urednici časopisa „Istočnik“ - Vladeta Jerotić, Đorđe Trifunović, Dragan Stojanović, Bojan Jovanović, Ilija Marić, Petar Jevremović, Božidar Zec i Milutin Petrović. Potpisnici su i urednici „Poezije“ - Borislav Radović i Milutin Petrović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs