Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sporni Zakon o informisanju ima male šanse da zaživi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 07. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Sporni Zakon o informisanju ima male šanse da zaživi


Odredbe da se javno glasilo gasi posle blokade od 90 dana i zabrana prenosa vlasništva nad medijima su protivustavne, poručuje advokat UNS-a Zoran Lakićević


BEOGRAD - Ustavni sud Srbije mora da obori izmene i dopune Zakona o informisanju ukoliko dopunjena verzija ovog zakona bude izglasana u srpskom parlamentu, tvrde pravni stručnjaci! Prema njihovim rečima, sud ima tu mogućnost, ali pitanje je da li će to i učiniti.

Advokat Toma Fila uveren je da Ustavni sud može da obori zakon.

- Predloženi zakon je protivan svim standardima Evrope. On je vrlo loš i USS može da ga obori. Da li hoće, ostaje da se vidi. Uzmite za primer prvi zakon o informisanju kod nas. On je imao samo jedan član, koji je glasio: „Štampa je slobodna“ - podseća Fila.

I advokat UNS Zoran Lakićević ističe da USS mora da obori izmene Zakona o informisanju, jer ima elemenata protivustavnosti.

- Sada se priča o osnivačkom kapitalu i pretpostavci nevinosti, ali zaboravljaju se mnogo opasnije stvari, poput odredbe da se javno glasilo mora ugasiti ako je u blokadi duže od 90 dana. To je protivustavna odredba, jer je takvu blokadu moguće inscenirati i nekim privremenim merama, a time se osnivači medija stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na druge privredne subjekte. Zabrana prenosa ovlašćenja takođe nije u skladu sa Ustavom - naglašava Lakićević.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević takođe ima dilemu da li će USS poništiti nove odredbe Zakona o informisanju.

- Prvi utisak je da je zakon vrlo loš. Već smo imali negativno iskustvo sa zakonom o informisanju u Šešeljevo vreme, koji nas je mnogo obrukao i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu. Ovaj zakon možemo nazvati „Mlađinim“, jer znamo ko je njegov inicijator. Taj zakon nije trebalo predlagati, pošto on ne treba ni strankama na vlasti, ali ni građanima, koji su se već jednom zgrozili nad sličnim zakonskim aktom - ističe Ivošević, i dodaje:

- Svako ima pravo da podnese inicijativu pred USS. Ipak, mislim da do toga neće doći jer ovaj zakon neće ni biti usvojen u Skupštini - uveren je naš sagovornik.

Advokat Čedomir Backović tvrdi da je dokument prepun protivustavnih odredbi i da bi u slučaju usvajanja morao biti oboren pred USS. Kako kaže, postoji nekoliko varijanti odbrane od ovakvog zakona.

- Prvi je da se podnese inicijativa o oceni ustavnosti zakona ili njegovih odredbi, ali znamo da to može da stoji u fioci veoma dugo. Nadalje, kad počne sprovođenje zakona, kao i sudski postupak protiv nekog medija, trebalo bi podneti predlog za zastoj postupka, dok se ne reši pitanje ustavnosti sporne odredbe. Sud bi morao da zastane s postupkom i da uputi USS na razmatranje spornu odredbu - objašnjava Backović.

Potpredsednik NUNS Jelka Jovanović ne želi da ulazi u to da li bi USS trebalo da obori zakon, ali ističe da to udruženje ima primedbi.

- Ukazujemo na zabranu otuđenja javnog glasila i na blokadu od 90 dana, nakon čega se javno glasilo mora ugasiti. Takođe, mislimo da su kazne, iako bi trebalo da se povećaju, previsoke u ovo doba ekonomske krize - napominje Jovanovićeva.

Antrfile : Tadić može da stopira


Zoran Ivošević ističe da, osim Ustavnog suda, i predsednik Srbije Boris Tadić ima pravo da stopira izmene Zakona o informisanju.

- On ima pravo na veto, da ne potpiše ukaz o proglašavanju zakona i da ga vrati u skupštinsku proceduru. Tada parlament mora ponovo da razmatra predloženi zakon, odnosno da se ponovo odradi rasprava. Ako Skupština i drugi put usvoji zakon u istom obliku, on će morati da se primenjuje - kaže Ivošević.

M. Dobromirović
N. Bulatović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi