Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslednja vest: Vlada menja predlog zakona!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2009.

Izvor: Pres

Poslednja vest: Vlada menja predlog zakona!


BEOGRAD - Vlada Srbije će na današnjoj sednici izmeniti predlog zakona o informisanju koji je usvojen pre nedelju dana i izazvao žestoke kritike  medija i stručne javnosti, saznaje Pres!

Da bi izmenjeni predlog zakona stigao u Skupštinu na vreme, pre početka rasprave koja se očekuje oko 16 sati, Vlada će po hitnom postupku  razmatrati amandmane koje je pripremilo Ministarstvo kulture, potvrđeno je Presu u kabinetu premijera Cvetkovića.

Kako saznajemo, izmene će se izvršiti se na osnovu primedaba koje je Vladi poslala Asocijacija medija. Predsednik Asocijacije Veselin Simonović kaže  da je tražio da se iz Predloga zakona briše odredba o obaveznom depozitu od  50.000 evra, da se znatno smanje milionske kazne i da se ne vezuju za tiraž i  oglasni prostor, kao i da se dozvoli pravo prenosa brenda medija.

Manje prve kazne

- Predložili smo da prvi put kada neko načini privredni prestup bude  kažnjen maksimalno sa milion dinara i da se ne vezuje za tiraž i oglasni prostor.  Tek ako se greška ponavlja, pet-šest puta, da kazna bude do 10 miliona dinara.  I tražili smo strože kazne za distributere koji, bez razloga, odbiju da  prodaju novine. Šta će usvojiti, ne znam. Videćemo - kaže Simonović, inače glavni  i odgovorni urednik „Blica“.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov potvrdila je za  Press da je Asocijacija medija dostavila izmene Predloga ovog zakona i da se u ministarstvu radi na formulisanju amandmana.

- Pristali smo ovo da usvojimo posle polemike u stručnoj javnosti jer je  cilj zakona da bude što bolji. Prihvatamo sve dobronamerne predloge koji poboljšavaju zakon, - rekla nam je Nadica Momirov. Da se promene Predloga zakona spremaju pokazuje saopštenje NUNS-a, u kome  se navodi da „zakon mora pretrpeti značajne izmene“.

 I NUNS za izmene zakona

 „Saglasni smo da bi kazne za nepoštovanje zakonskih odredaba, kojima se precizira obavljanje novinarske profesije, trebalo pooštriti u odnosu na postojeće, ali predložene novčane kazne za te prekršaje smatramo neprimereno visokim“, navodi NUNS.

 Pre samo nedelju dana predsednica NUNS-a Nadežda Gaće u izjavi za Pres bezuslovno je podržavala Predlog zakona!?!

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi