Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Đelić kupio "Telegraf“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2009.

Izvor: Alo!

Đelić kupio "Telegraf“?


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, prema nezvaničnim saznanjima  „Alo!“, kupio je nedavno „Nedeljni telegraf“!

Ipak, Đelićevo ime ne pominje se u vlasničkoj strukturi lista jer se, kako se tvrdi, navodno sakrio iza  kiparske firme „Armapo medija limited“ iz Nikozije. Ova ofšor firma u maju ove  godine postala je većinski vlasnik firme „Pharos“, koja je izdavač „Nedeljnog> telegrafa“ i koja je prethodno mesecima bila u blokadi računa. Učešće  kiparske firme u novčanom kapitalu je 98,05 odsto, a vlasnik preostalih 1,95 odsto  je Momčilo Đorgović, koji odnedavno više nije glavni i odgovorni urednik ovog nedeljnika.

Kiparska firma uplatila je 96.215,34 evra 20. maja 2009.  godine i tako postala vlasnik „Pharosa“. Ovi podaci dostupni su na sajtu Agencije za privredne registre. Ipak, kada  neko pokuša da utvrdi kakva je vlasnička struktura „Armapo medija limiteda“,  nailazi na problem. Naime, ni na sajtu Agencije ni na internetu ne postoje  apsolutno nikakvi podaci u vezi s ovom firmom.

Božidar Đelić u izjavi za „Alo!“  tvrdi da nije vlasnik nijednog medija u Srbiji. Od ulaska u Vladu Srbije nemam nikakav ekonomski interes u zemlji -  preneli su nam iz Đelićevog kabineta njegov odgovor na naše pitanje.

U „Nedeljnom telegrafu“, uprkos brojnim pokušajima, nismo mogli da proverimo znaju li  ko im je vlasnik jer direktorka Ana Tomović nije odgovarala na naše pozive.  Inače, za Đelićevo ime vežu se i spekulacije o vlasništvu u magazinu „Ekonomist“,  gde je većinski vlasnik takođe firma sa sedištem u inostranstvu („Medija  internešnel grup ink“ iz Prinstona u SAD).

Kao i u slučaju „Nedeljnog telegrafa“, nije moguće proveriti ko stoji iza te američke firme. To, međutim, nije ništa neobično. Pre je izuzetak nego pravilo da podaci o vlasnicima medija u Srbiji budu potpuno transparentni. Za sređivanje stanja u oblasti medija i  obavezu da se objavi ko su vlasnici čeka se, međutim, usvajanje zakona o medijima,  koji je još čeka da prođe Vladu.

U Agenciji za privredne registre kažu da će se dugo najavljivani registar medija formirati tek kada zakon bude usvojen i da će onda podaci biti  znatno transparentniji.

Antrfile : Političari - vlasnici medija

Nekoliko političara dosad je uplovilo i u medijske vode. Najpoznatiji je  Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, predsednik Jedinstvene Srbije i  vlasnik Televizije „Palma plus“.

- Nisam više direktor „Palme plus“. Prepustio sam  to sinu još pre tri godine jer ne mogu sve da postignem - objasnio nam je Marković. On tvrdi i da se nikada nije mešao u uređivačku politiku svoje televizije. I potpredsednik SPS-a i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović  je osnovao TV „Most“. Ipak, kao vlasnici ove televizijske i radijske kuće zvanično se vode  njegovi roditelji Velimir i Nada Bajatović. Nekadašnji generalni sekretar SPS-a  Zoran Anđelković vlasnik je Radija i televizije S.

G. S.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi