Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Katanac na nedeljnike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Katanac na nedeljnike


BEOGRAD - Ukoliko Skupština Srbije usvoji predlog vlade o izmenama i  dopunama Zakona o informisanju većina nedeljnih, mesečnih i periodičnih glasila  biće pogašena zbog odredbe o obaveznih 10.000 evra depozita, odnosno 50.000 ako izdavač ima pet ili više takvih glasila.

Tako će ukrštenice, vojni  magazini ili specijalizovani časopis za molere bez izuzetka morati da u svakom trenutku  na računu imaju pomenutu sumu. Urednici i vlasnici periodične štampe ogorčeni  su na ovakvu odredbu jer im otežava i komplikuje poslovanje i trajno  zarobljava kapital.

Vladan Dinić, vlasnik i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Svedok, kaže  da ima da plati 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali ne zna zašto bi  to radio.

- Nigde u svetu ne postoji da pare služe nizašta. Ne zna se ni kome ih  dajete, ni ko njima raspolaže, ni ko ih obrće. Morate svako jutro, ako Jelašiću  padne na pamet da podigne evro, da doplaćujete na račun kako ne bi pali ispod  10.000 evra. A ako nemate toliki depozit, tužilac treba u roku od 12 sati da  predloži sudu da obustavi štampu novina, a sud je dužan da postupi po tom zahtevu.

 Ako je sud „dužan“ da posluša, onda nam sud i ne treba. Država kaže da sa  630.000 evra pomaže medije, mada ne znam koje, a s druge strane će kroz depozite  svih novina prikupiti 20 miliona evra - kaže Dinić i dodaje da novi zakon  predviđa da se moraju znati vlasnici medija, a da je to zasada slučaj samo s njim i vlasnikom Kurira Rajom Rodićem.

Robert Čoban, vlasnik „Kolor pres grupe“, koja ima 43 periodična izdanja, objašnjava da bi ova grupacija za sve firme unutar nje morala da ima na  računu više od 200.000 evra.

- Imali bismo toliko, ali smatramo to besmislenim, naročito u uslovima  recesije i krize likvidnosti. Upravni odbor Asocijacije medija poslao je Vladi  Srbije spisak neodrživih odredbi ovog predloga Zakona o informisanju. Osnivačkim kapitalom od 50.000 evra novinske kompanije dovode se u neravnopravan  položaj u odnosu na ostale subjekte na tržištu.

Obračunavanje kazni prema vrednosti prodatog tiraža i oglasa, odnosno sedmostrukoj vrednosti, ne poznaje  nijedan zakon na svetu. Visina kazni je i do 100 puta veća u odnosu na dosadašnje,  što otvara mogućnost zloupotreba od „advokata-ucenjivača“, koji će se pojaviti  kao i 1998. godine kada je usvojen „Šešeljev zakon“ - naglašava Čoban.

Zoran Knežević, v. d. glodura kraljevačkih Ibarskih novosti, takođe kaže  da je to prevelik iznos za njegov list kojem predstoji privatizacija. On nije  znao da odgovori da li će privatni kapital biti zainteresovan za kupovinu ako  zakon predvidi ovakve uslove, veoma rizične za poslovanje.

Glavni i odgovorni urednik Somborskih novina Isa Basarić protivi se  izmenama zakona, iako njegov list „trenutno dobro posluje“.

- Protiv sam bilo koje vrste ograničenja slobode informisanja, mada  smatram da Kurir nekad preteruje na naslovnim stranama. „Somborske“ su bile više puta  na udaru onog zakona iz 1998. godine. Ionako su mnogi mediji na prosjačkom  štapu, a neki se već zatvaraju. Mislim da zakon neće proći - smatra Basarić.

N. Bulatović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi