Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kriza za rumunske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2009.

Izvor: Pravda

Kriza za rumunske medije


Bukurešt - Medijski holding Realitatea-Katavenku čiji je vlasnik jedan od  najbogatijih Rumuna Sorin Ovidiju Vantu, odlučio je da zbog ekonomske krize za 50 odsto smanji plate zaposlenima na popularnoj Televiziji Realitatea.

Televizija Realitatea, jedna od najgledanijih rumunskih televizija u  oblasti informativnog programa, koja radi po uzoru na američki CNN, prva se  odlučila za drastično smanjenje plata, pa će zaposleni sa malim platama primati 10  odsto manje, dok će najveće plate biti smanjene i za 50 odsto.

Medijski trust Sorina Ovidijua Vantua čine tri televizijska kanala, dve radio-stanice, novinska agencija Njuz In, dnevni list "Kotidianul",  nedeljnik "Akademija Katavenku", dva poslovna časopisa i četiri zabavna časopisa.

Kuća Realitatea-Kacavenku do sada je radila sa kontrolisanim gubitkom, jer su investicije u modernizovanju televizijskih i radio-kanala bile velike. Najviše je u poslednje tri godine uloženo u Televiziju Realitatea, koja je pored moderne emisione tehnike nedavno dobila i helikopter za prenošenje događaja sa lica mesta.

Vantu je za list "Evenimentul zilei" rekao da je zbog globalne ekonomske  krize i neadekvatnih mera nove vlade u poslednjih šest meseci primoran da  zaustavi gubitke trusta. Medijski hoding doneo je odluku o smanjenju plata i u  drugim svojim medijima, ali ona nisu tako drastična i spektakularna kao u TV Realitatea, u kojoj su zaposleni primali najveće plate.

U ovom trenutku  samo je jedna od novinarskih "zvezda" Televizije Realitatea odlučila da da otkaz,  dok su ostali poznati novinari te televizije izjavili da neće "napustiti brod"  u teškim okolnostima. Prema pisanju časopisa "Kapital", imovine Sorina Ovidiju Vantua procenjena  je u 2008. godini na oko 1,2 milijarde evra. Posluje u oblasti finansijskih investicija, nekretnina i medija, a na sedmom je mestu u Rumuniji po  bogatstvu.

Sorin Ovidiju Vantu je nedavno podneo tužbu sudu protiv rumunskog  predsednika Trajana Baseskua od kojeg traži odštetu od miliona evra zbog, kako je  rekao, neistinitih izjava na njegov račun u emisiji Televizije B1. Basesku je često nezadovoljan rumunskim medijima, posebno popularnim  privatnim televizijama kao što su Realitatea i Antena i javno iskazuje svoje nezadovoljstvo novinarima i vlasnicima medijskih kuća.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi