Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sloboda medija: Srbija se sa 63. popela na 54. mesto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2014.

Izvor: Tanjug

Sloboda medija: Srbija se sa 63. popela na 54. mesto

Srbija je 54. zemlja na svetskoj rang listi po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, navodi se u izveštaju Reportera bez granica.

 

Naša zemlja "popela" se na listi Reportera bez granica u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je bila na 63. mestu na listi od ukupno 180 zemalja. Među bivšim jugoslovenskim republikama, ispred Srbije je i ove godine Slovenija kojoj je pripalo 34. mesto, dok je Hrvatska na 65. poziciji, a Bosna i Hercegovina jedno mesto iza Hrvatske.

U Indeksu slobode medija u svetu za 2014. godinu, Rumunija je na 45. mestu, Kosovo, koje je analizirano odvojeno od Srbije, je rangirano na 80. mestu, Albaniji je pripalo 85. mesto, dok se Grčka našla na 99. poziciji, a Bugarska odmah iza nje. Crna Gora zauzima 114. mesto, a Makedonija je 124. na listi.

U izveštaju grupe sa sedištem u Parizu navodi se da je u Hrvatskoj, koja na polju slobode medija ima još dosta posla, državna televizija HRT kritikovana zbog nedovoljne nezavisnosti posle reformi sprovedenih pod mandatom premijera levog centra Zorana Milanovića i političke kontrole vladajuće partije nad emitovanjem informacija.

Iako je Makedonija okrenuta reformama koje bi trebalo da je izvedu na put ka članstvu u EU, sloboda medija se u toj zemlji značajno krši, sa hapšenjem istraživačkih novinara, ocenjuje se u izveštaju Reportera bez granica, koji su ovu bivšu jugoslovensku republiku sada rangirali kao 124. na listi, a prošle godine je bila na 116. mestu.

Bezbednost novinara i dalje je glavni razlog za zabrinutost i u Crnoj Gori, koja zauzima 114. mesto - za jedno niže u odnosu na prošlu godinu, gde su nezavisni novinari žrtve ne samo fizičkih pretnji i već i kampanja mržnje i vulgarnih uvreda, navodi se u dokumentu, u kojem se Balkan naziva "buretom baruta" za novinare.

Kad je reč o Albaniji, Reporteri ocenjuju da je u u medijskoj istoriji te zemlje okrenuta nova stranica sa promenom vlade posle izbora 2013, te ambicioznim programom koji predviđa zakon o unapređenju transparentnosti medijskog vlasništva, jačanju nezavisnosti javnog servisa i garantovanju medijskog pristupa informacijama državnih entiteta.

Bugarska je, prema najnovijem Indeksu slobode medija, najniže rangirana zemlja članica EU, u kojoj su novinari često bili žrtve političkog nasilja tokom petomesečnih protesta 2013, na kojima se pozivalo na ostavku vlade, a nezavisni novinari, posebno istraživački, izloženi su uznemiravanju.

Reporteri ocenjuju da se sloboda medija uveliko gazi i u Grčkoj, koja je pala za više od 50 mesta na Indeksu u roku od samo pet godina, zemlji u kojoj su mnogi novinari nezaposleni usled ekonomske krize, a izveštači koji pokrivaju česte ulične proteste protiv mera štednje žrtve su i policijskog nasilja i napada demonstranata.

Reporteri bez granica u izveštaju podsećaju da je prošla godina bila prekretnica u medijskoj istoriji Grčke, kada je u junu premijer Antonis Samaras, pod pritiskom da smanji budžetski deficit, doneo odluku bez presedana u jednoj zemlji članici EU da zatvori nacionalni servis ERT, sačinjen od četiri TV stanice i pet radio stanica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi