Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li su mediji u Srbiji slobodni?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2014.

Izvor: Danas

Kako komentarišete izjavu ambasadora SAD Kirbija da sloboda medija u Srbiji nije tako loša kao što neki pričaju?

Da li su mediji u Srbiji slobodni?

Jelka Jovanović

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Izjava Njegove ekselencije je diplomatska zato što ne narušava nadležnost domaćina, ali na neuobičajen način objašnjava pomeranja na medijskoj sceni.

Nije teško saglasiti se s ocenom „nije tako loše, a može bolje“. Još je lakše priznati da ekonomski parametri određuju slobodu medijskog delanja. Nesporno je da u maloj bari ima mnogo krokodila i da novi mediji pišu nova pravila. Ipak, mislim da je stanje mnogo gore nego što se golim okom vidi i da su ekonomske poluge u rukama političkih moćnika i kada je reč o tradicionalnim i kada je reč o novim medijima.

Jelena Milić

Centar za evroatlantske studije

Ima mogućnosti da se kaže šta se misli u manje tiražnim medijima i na socijalnim mrežama, čak i u mejnstrim medijima ako se zna i hoće. Opasno je ćutanje civilnog društva, ono doprinosi lakšoj kontroli medija. Nema debate i iole dublje analize tema, pre svega u mejnstrim medijima, koji su oglasne table, a oni ključno formiraju javno mnjenje. Problem je i što nema slobode narodnih poslanika, ili ih nema dovoljno od integriteta, pa su i skupštinski prenosi zaglupljivanje javnosti. Iskreno, nije ni sve što se štampa uistinu medij koji ima interes javnosti kao prioritet.

Dinko Gruhonjić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Izjava gospodina ambasadora je prilično nejasno preneta. U svakom slučaju, mi smo veoma nezadovoljni slobodom medija u Srbiji, naročito kada je reč o takozvanim tradicionalnim medijima. A još više smo zabrinuti pokušajima cenzure interneta i indicijama da je Srbija uvezla softvere za masovno nadgledanje interneta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi