Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fantomska telefonska sednica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Fantomska telefonska sednica


Ministri u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića tvrde da u ponedeljak nije održana sednica na kojoj su, između ostalog, usvojene izmene i dopune  Zakona o javnom informisanju, dok Ministarstvo kulture ne želi da obelodani detalje  u vezi sa izmenama zakona

 BEOGRAD - Vlada Srbije pokušava da na mala vrata promeni Zakon o javnom informisanju! Naime, novinska agencija Beta prenela je informaciju da je u ponedeljak održana telefonska sednica vlade na kojoj su, između ostalog, usvojene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju.

Prema navodima  Agencije, u kojoj tvrde da im je informacija potvrđena iz dva nezavisna izvora u  vladi, predložene izmene predviđaju uvođenje odredbi registra javnih glasila u Zakon o informisanju. Međutim, ministri s kojima je Glas javnosti juče razgovarao nemaju saznanja o telefonskoj sednici, dok Ministarstvo kulture ne želi da obelodani detalje u vezi sa izmenama Zakona.

 - Nikakva sednica nije održana u ponedeljak - tvrdi zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić. Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da nije prisustvovao nikakvoj  sednici.

 - Pošto sam bio nedostupan, nisam ni dobio poziv za bilo kakvo zasedanje -  kaže Bogdanović, dok i ministar za dijasporu Srđan Srećković tvrdi da nije  upoznat sa sednicom.

 - Čak i ne znam za nju, a nisam toliko neobavešten - ističe Srećković.

 Ministar zdravlja Tomica Milosavljević naglašava da nije siguran da li je sednica održana.

 - Bio sam prezauzet tog dana. Možda je sednice i bilo, ali ja nisam  učestvovao - kaže Milosavljević.

 Potvrdu održavanja telefonske sednice nismo mogli da dobijemo ni u  kabinetima ministara Božidara Đelića i Milutina Mrkonjića. Ipak, iz Ministarstva kulture poručuju da su izmene i dopune Zakona o  javnom informisanju „tek u proceduri“, ali ne žele da kažu o čemu je konkretno  reč.

- Ništa još nije usvojeno - tvrdi za Glas državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov. Upitana o kojim izmenama je reč, Momirova nije  želela da odgovori.

 - Nije trenutak za razgovor o tome, jer ćete možda imati pogrešne  informacije. Sve je još podložno izmenama. Zato je bolje sačekati da vlada usvoji  izmene, pa ćete onda imati sve informacije - kaže Momirova. Na naše insistiranje da  su izmene prošle javnu raspravu, čim su u proceduri, Momirova je prekinula  vezu.

 S druge strane, potpredsednik SRS Gordana Pop-Lazić ističe da javnost mora  da bude upoznata sa radom vlade.

 - Ne verujem da bi nešto u stiglo u Skupštinu, a da pre toga nema  saglasnosti. Zato verujem da je sednica održana, ali ne znam zašto to ne kažu javnosti. Ovakvi postupci nikako ne idu u prilog tvrdnjama vlasti da je njihov rad  transparentan - kaže Pop-Lazić.

 Potpredsednik NS Dragan Jovanović tvrdi da je reč o pokušaju da se  kontrolišu „neposlušni“ mediji.

 - Sada se vidi da je pisanje Kurira i Glasa javnosti toliko hitno za  Mlađana Dinkića, pa preko noći pokušava da promeni zakon - ističe Jovanović.

 Poslanik DSS Željko Tomić naglašava da je očigledna namera stavljanja  medija pod kontrolu.

 - Uvođenje odredbi o registru samo će biti problem za nezavisne medije,  koji su već neko vreme trn u oku ove vladajuće koalicije. Čini se da je sada gore  nego za vreme Miloševića - zaključuje Tomić.

 Antrfile : Mihajlović: Sednice nije bilo
 Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović u izjavi za Glas javnosti tvrdi da nikakve sednice nije bilo.

 - Te telefonske sednice nije bilo i to odgovorno tvrdim. Neka svako priča  šta hoće - kaže Mihajlović.

M. Dobromirovic

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi