Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji korumpirani od onih čiji kriminal otkrivamo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2009.

Izvor: Danas

Mediji korumpirani od onih čiji kriminal otkrivamo


Beograd - Radio-televizija B 92 se bori za elementarne civilizacijske vrednosti, na prvom mestu da Srbija postane bolje mesto za život. Nekada su finansijski monopoli bili direktno u službi politike, a danas je politika, nažalost, vrlo često u službi finansijskih monopola.

B 92 je izložen istoj opasnosti kao i pre 15 -20 godina kada smo se suprotstavljali jednoj naopakoj politici. Ali mi, kao odgovoran medij, ne možemo zatvoriti oči pred onim što se dešava oko nas samo zato što je velika većina drugih medija u zemlji korumpirana od onih čije kriminalne radnje otkrivamo - kaže u razgovoru za Danas direktor RTV B 92 Veran Matić.

- Nedavno ste izjavili da pojedinci kontrolišu društvo, jer moć ne leži u političkim institucijama već u monopolima, kao i da će zbog ekonomskih pritisaka pojedini mediji u bliskoj budućnosti nestati. Da li to možete da objasnite?

Jasno je da će neki mediji morati da naprave izbor između odgovornog izveštavanja i korupcije. Kada kažem korupcije, mislim na to da neki mediji danas žive od toga da ne pišu o kriminalu iz domena ekonomije i privatizacije već da senzacionalističkim pisanjem odvlače pažnju nacije sa najvećih problema Srbije danas. Uticaj monopolista i tajkuna u medijskoj sferi je ogroman i nije potrebno da idete dalje od tabloida koji su toliko osnaženi da bi mogli dezavuisati svaki pokušaj da novinarstvo bude ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

Tu dolazimo do jednog zanimljivog fenomena, a to je pitanje šta je nezavisno novinarstvo danas. Da smo funkcionisali kao što funkcionišu mnogi mediji kojima možete platiti da nekoga bezrazložno čereče i kojima možete platiti da prećute pljačku društvene, državne imovine, ne bismo imali nikakve finansijske probleme, jer ne bismo zavisili od tržišta. Možda bismo bili bogatiji materijalno. Ali da smo zatvorili usta, naša misija bi bila završena. B 92 više ne bi postojao.

- Radio B 92 ove godine slavi jubilej. Međutim, zaposleni u RTV B 92 i dalje trpe brojne pretnje i pritiske. Da li se država i policija dovoljno zalažu u zaštiti novinara i radnika RTV B 92?

Zanimljivo je da naši protivnici ni danas ne uspevaju da osmisle maštovitiji način za borbu protiv nas nego što su optužbe da smo nelegalni i da svojim postojanjem kršimo zakon. Imam razloga da verujem da bi B 92 nestao ako bi ijedna optužba na naš račun bila tačna. Mi smo najžešći kritičari kriminala u političkom i ekonomskom sistemu Srbije i zbog toga smo legitimna meta za uništenje. Tu nema nikakve razlike između izmanipulisanih uličnih huligana i onih koji u svojim rukama drže veći deo Srbije. Oni misle isto - da B 92 treba da nestane sa lica zemlje.

- Ekonomska kriza je zahvatila sve medije u Srbiji. Koji su planovi B 92 kadaje reč o prevazilaženju krize? Šta mislite o državnoj pomoći medijima?

Još od prošle jeseni govorim predstavnicima stranih i domaćih institucija da jepotrebno formirati neku vrstu „paralelnog MMF-a“, fonda koji bi služio kaokreditna pomoć medijima i nevladinim organizacijama, institucijama civilnog društva, sa tezom da pravi MMF pomaže države i vlade, a da ove sektore nema ko sistemski da pomogne. Najčešće se ovakve situacije i koriste da se unište nezavisne institucije, koristeći se alibijem svetske krize.

Bila bi, zaista, izuzetna korist kada bismo mogli da dobijemo kredit od nekoliko miliona evra na 15 godina otplate, sa grejs periodom od nekoliko godina. Pomoć države ne može da bude ni približno dovoljna potrebama. Fond samopomoći je potreban uvek, kao oblik solidarnosti među novinarima i medijima, no takav fond ne može mnogo pomoći u ovoj specifičnoj situaciji.

Antrfile : Planovi sa Info kanalom B 92

Info planira da što više iskoristi mogućnosti živih prenosa društvenih i političkih događaja. Trudićemo se da gledaocima prenosimo uživo vesti koje su važne ne samo za građane Srbije već i za ceo region. I dalje očekujemo da ćemo dobiti mogućnost da preuzmemo prenose zasedanja parlamenta.

Ako pogledate daparlament ne radi 15 dana u julu zbog toga što nema direktnih prenosa na RTS-u, vidite da bi angažovanje našeg kanala imalo višestruki pozitivan efekat za zemlju. S jedne strane finansijski, a s druge - brže bi se usvajali zakoni u zemlji koja pledira da se približi EU.

J. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi