Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Grad ne može da kupi "Ibarske novosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2009.

Izvor: Blic-Srbija

Grad ne može da kupi "Ibarske novosti"


Kraljevačka opozicija predložila je da javna komunalna preduzeća u dogovoru sa Akcijskim fondom otkupe manjinski paket „Ibarskih novosti“ i tako spasu propasti ovu kuću.
Čelnici grada kažu da ne postoje zakonske mogućnosti da gradučestvuje u vlasništvu medijske kuće, koja je u krizi zbog dugova posleraskinute privatizacije.

Odbornici Nove Srbije predložili su da javna i javna komunalna preduzeća u dogovoru sa Akcijskim fondom otkupe manjinski paket akcija, a da ostatak kroz pretvaranje dugovanja kontrolišu radnici ovog informativnog preduzeća koje je u štrajku od petka.

Skupština je odbila da razmatra ovaj predlog, a umesto toga donet je zaključak po kome sve partije do petka treba da daju predstavnike u radno telo koje će potom razmotriti mogućnosti da grad pomogne „Ibarskim“.

- Po najnižoj ceni, za nepunih četiri miliona dinara, javna preduzeća mogu da otkupe deo akcija „Ibarskih“ i da na taj način postanu vlasnici ove kuće. Javna preduzeća osnovao je grad. Rečju, grad bi na taj način postao suvlasnik u kući - kaže Tomislav Ilić, šef odborničke grupe Nove Srbije.

Gradski pravnici trvde da ne postoji osnov da Kraljevo na bilo koji način učestvuju u vlasništvu nekadašnjeg gradskog informativnog glasila, koje je nakon neuspele privatizacije pod upravom Akcijskog fonda.

- Stalno sam u kontaktu sa Beogradom. Jedini način je da vidimo kako da realizujemo socijalni program, a potom da za ljude koji ostanu u tri medija u okviru „Ibarskih“ nađemo novog vlasnika - kaže gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Predstavnici opozicije tvrde da su iz Akcijskog fonda dobili tumačenje da javna preduzeća mogu da otkupe akcije „Ibarskih“ kada one budu na berzi.

- Ako od ukupnog duga odbijemo ono što se duguje radnicima, koji su spremni da svoja potraživanja pretvore u akcije, ostao bi samo dug od sedam miliona koji je bivši vlasnik napravio pozajmljujući novac preko svojih kćerki firmi, što bi „Ibarske“ mogle da izdrže. Pitanje je samo da li postoji politička volja da se sačuvaju „Ibarske“ ili ne - kaže Aleksandar Erac (DSS), doskorašnji pomoćnik gradonačelnika za informisanje.

„Ibarske“ su inače u radnom štrajku i sem komercijalnih emituju isključivo teme vezane za krizu koja je zadesila kuću. U ovom preduzeću čekaju petak, posle koga pojedini radnici najavljuju da neće dolaziti na posao.

- Zaposleni su, malo je reći, u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Obećanje da će se formirati nekakva komisija koja će potom ispitivati stanje i tražiti rešenja za ovaj kolektiv je, bojim se, previše dug period. Oni koji mogu da pomognu moraju da shvate da ovde, kako narod kaže, nije dogorelo do nokata. Izgorele su ruke - kaže Vera Milosavljević, član štrajkačkog odbora zaposlenih u „Ibarskim novostima“.

Srbo Trifunović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi