Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Novosti“, „Politika“ i RTS pod istragom!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 06. 2009.

Izvor: Pres

„Novosti“, „Politika“ i RTS pod istragom!


Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo istragu protiv novinara za koje se sumnja da su huškali na rat i zločine

BEOGRAD - Bivši i sadašnji novinari i urednici dnevnih listova „Večernje novosti“ i „Politika“, kao i RTS-a nalaze se pod istragom Tužilaštva za ratne zločine, saznaje Pres!

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić potvrdio je juče za Pres da se istražuje da li su neki novinari svojim radom podstrekavali na zločine. On, međutim, nije hteo da kaže o kojim se medijima i tekstovima konkretno radi.

Vekarić objašnjava da je Tužilaštvo angažovalo „ekipu novinara“ koja analizira sporne tekstove i emisije.

- Po našoj proceni, ima stvari iz medija iz tog vremena koje su inicirale neke zločine, ali u cilju istrage još ne možemo da govorimo o kojim tekstovima i medijima se konkretno radi - rekao je Vekarić, i dodao da se taj proces „ne odnosi samo na domaće, već i na medije u Bosni i Hrvatskoj“.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže za Pres da je „nesporno da je devedesetih godina u svim bivšim republikama Jugoslavije bilo novinara i medija koji su huškali na rat“.

- Ako tužilaštvo misli da nekoga može da strpa u zatvor za ta dela, ne razumem zašto je ovako dugo čekalo. Veoma sam radoznala, ipak, da čujem ko su ti novinari koji za potrebe tužilaštva analiziraju sumnjive tekstove i emisije. Pratila sam rad međunarodnih sudova i znam da je prag za dokazivanje medijskog zločina vrlo visok. U Ruandi je, na primer, osuđen urednik radio-stanice Mil Kolin, na čijim su talasima emitovani konkretni pozivi na ubistva - navodi Smajlovićka.

Ona je dodala da se „ne može osporavati činjenica da je u Srbiji bilo novinara čija su etika i profesionalna savest potpuno zakazale početkom devedesetih.

- Biću, ipak, protiv nove medijske hajke na one koji su ćutali, tim pre što u srpskoj vlasti danas sede političari koji su podsticali i nagrađivali nemoral - upozorava predsednica UNS-a.

Na drugoj strani, potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kaže da to udruženje „pozdravlja inicijativu tužilaštva“.

- NUNS je i nastao kao odgovor na to što su tadašnji UNS, mediji i neki novinari kršili pravila izveštavanja i od novinarstva stvorili propagandnu ratnu mašineriju - rekla je Jovanović. Bivši ratni izveštač i urednik RTS-a Miodrag Popov kaže da je „ponosan na sve što je radio“.

- Jedva čekam da se otvori ta priča. Moj jedini motiv bila je istina o tim ratovima i na tome sam bazirao sav svoj rad - rekao je Popov. On je dodao da „nema ništa protiv istrage“.

Bivši direktor „Politike“ Dragan Hadži Antić kaže da „neće uopšte da se bavi najavama tužilaštva“. Bivša novinarka RTS-a Milijana Baletić za Press kaže da ona nema ništa protiv istrage.

- Nema spiska na kom nisam bila od devedesetih na ovamo, pa me ne bi iznenadilo da se nađem i na tom novom spisku - kaže Baletićka.

O. Milivojčević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi