Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova zgrada RTV-a na zemljištu Sajma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 06. 2009.

Izvor: 24 sata

Nova zgrada RTV-a na zemljištu Sajma


Novi Sad je gotovo ostao bez slobodnog gradskog građevinskog zemljišta, a, upravo zbog toga, u Novosadski sajam se, od početka priče o privatizaciji te kuće, gleda sa iščekivanjem, budući da ta kompanija poseduje više od 22 hektara zemljišta. Po svemu sudeći, jedan od poslovnih objekata koji će se graditi na sajamskom zemljištu biće nova zgrada RTV-a, pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Izvišni odbor Novosadskog sajma i Izvršni odbor sindikata te ustanove raspravljali su na protekloj sednici o realizaciji novog poslovnog plana, prema kojem će Radiotelevizija Vojvodine prodati plac na Mišeluku gde se nalazi srušeni objekat televizije, te uložiti dobijeni novac u rekonstrukciju sajamskih hala 3, 4, i 5.

U sklopu tog bilateralnog sporazuma, Novosadski sajam će RTV-u ustupiti plac za izgradnju nove zgrade. Ovaj plan se potpuno uklapa u raniju priču da će se RTV seliti na trasu novog dela Subotičkog bulevara, budući da se pomenuti plac nalazi na prostoru Novosadskog sajma iza Manježa. Direktor RTV-a Blažo Popović navodi da je reč o načelnom dogovoru, te da je za pokretanje postupka prodaje zemljišta neophodno sačekati formiranje republičke Direkcije za građevinsko zemljište, kako bi se realizovala licitacija, što je poprilično „daleko od realizacije".

‚Osim toga, u toku je i vlasnička transformacija, nakon koje će upravljački paket akcija najstarije sajamske kuće u Srbiji preuzeti pokrajinske vlasti. Izvršni odbor Novosadskog sajma tim povodom je pokrenuo i inicijativu ka Vladi Srbije da se društveni kapital pretvori u državni, što može da se očekuje u narednih nekoliko meseci. Uz rekonstrukciju tri hale, u planu je da se, u dogovoru sa pokrajinskim i gradskim vlastima, izgradi novi objekat na tri sprata, sa oko 30.000 kvadrata prostora, gde bi, između ostalog, bile smeštene kancelarije pojedinih evropskih regija.

Antrfile : U razmatranju još neke lokacije

Budući da nije sasvim izvesno da će nova zgrada RTVa biti građena na placu Novosadskog sajma, biće nastavljen proces iznalaženja drugih alternativnih lokacija. Ranije su u igri bile parcele u blizini Limanskog parka, kao i u Radničkoj ulici, preko puta Filozofskog fakulteta. Objekatće, kako najavljuje direktor pokrajinskog javnog servisa, imati između 10.000 i 12.000 kvadratnih metara. Plan je da se, uz srušenu zgradu na Mišeluku, proda i zgrada Radio Novog Sada u ulici Ignjata Pavlasa. Prema elaboratu koji je još ranije dostavljen pokrajinskim organima, izgradnja nove zgrade, obnova predajnika na Iriškom vencu i nabavka savremene opreme bi na kraju ukupno trebalo da koštaju oko 25 miliona evra.

A. Vukovac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi