Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saopštenje Sindikalne organizacije "Novosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2013.

Izvor: SINOS

Saopštenje Sindikalne organizacije "Novosti"

S A O P Š T E Nj E sa sastanka održanog 2.jula 2013. godine

Da su "Novosti" u katastrofalno teškoj finansijskoj situaciji, nažalost, poznata je vest.

Prema izveštaju Nadzornog odbora iz aprila prošle godine, ukupan gubitak po završnom računu za 2011. godinu prelazio je milijardu dinara. Tadašnji Upravni odbor i Skupština  nisu ni trepnuli na ovaj podatak, a samozvani Bord direktora, preko stranica "Večernjih novosti" objašnjavao je da predsednica Nadzornog odbora "nema blage veze".
 
Sindikat novinara godinama je upozoravao na sveukupno tiražno, kadrovsko i finansijsko urušavanje "Novosti" ali su se naši dopisi, redovno, gubili na putu od pisarnice do uprave Kompanije. U isto vreme, većinski Jedinstveni sindikat objavljivao je hvalospeve "mudrom rukovodstvu" i blatio "šačicu" kolega što ukazuju na "anomalije koje se kose sa zdravim razumom".
 
Uz dijagnozu, koja nam je poznata, od v.d. Generalnog direktora očekujemo radikalnu terapiju, odnosno konkretan plan za postepeni izlazak iz najdublje  krize  u istoriji "Novosti" i mere  protiv onih koji su za nju najodgovorniji.
 
Članovi Sindikata novinara smatraju da pojedinci koji su rukovodili "Novostima" u prethodnom periodu snose odgovornost za katastrofalne poslovne rezultate i da ne mogu zadržati dosadašnje pozicije.

Budući da ubedljiva većina zaposlenih ne može da zadovolji ni egzistencijalni minimum, Sindikat novinara oštro se protivi nameri da se obustavi isplata toplog obroka. Zaposlenima sa platama ispod redakcijskog proseka ( za razliku od tzv. Vipovaca), to je četvrtina zarade. Realizacija ovog predloga značila bi direktno kršenje Kolektivnog ugovora.
 
Shvatamo da je u ovoj situaciji nemoguće obezbediti dovoljno finansijskih srdstava za isplatu zarada u skladu sa Kolektivnim ugovorom, ali insistiramo da teret krize ravnomerno i pravedno podelimo. U interesu svih zaposlenih predlažemo da se plate do nivoa redakcijskog proseka ne umanjuju, a sve preko toga smanje za procenat koji će, na osnovu procene rukovodstva, dovesti do potrebne uštede. Uvereni smo da bi ova mera bila delotvornija od predložene. Smatramo da u sezoni godišnjih odmora svi treba da damo svoj maksimum i da odsutne kolege zamenjujemo bez naknade. O svim suvišnim troškovima, od reprezentacije do korišćenja službenih vozila u privatne svrhe, izlišno je govoriti.

Sindikat novinara poziva direktora da vrati redakcijske sastanke ponedeljkom (pre kolegijuma) gde će se analizirati uređivačka politika i finansijska situacija u prethodnoj nedelji.

Objavljeno na oglasnim tablama
 
Dostavljeno:
    
- V.d.Generalnog direktora
- Nadzornom odboru
- Skupštini akcionara
- Arhivi
 
 
 
Predsednica SINOS
SO NOVOSTI
Dragana Čabarkapa

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi