Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizijska radost u Sjeverinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2013.

Autor: B. Pejović Izvor: Politika

Televizijska radost u Sjeverinu

Ovo nam je ko da smo se ponovo rodili, veli Vujadin Radović iz Sjeverina, mesta na krajnjem jugozapadu Srbije, u koje je posle decenija čekanja i nadanja stigao signal RTS-a.

 

Obradovao se silno tom događaju narod u ovom zabačenom kraju, do koga se putem stiže tek pošto se dva puta pređe državna međa između Srbije i BiH. U ovom međugraničnom prostoru, na karti nalik kakvom poluostrvu koje administrativno pripada državi Srbiji i pribojskoj opštini (mada im je znatno bliže Rudo u BiH), sela Sjeverin, Javorje, Zabrđe, Živinice i Strmac raštrkala se pokraj Lima i po brdima. Tu u oko 500 domaćinstava, uglavnom poljoprivrednih, živi preko 1.000 žitelja.

– Tako udaljeni, a odavde do Priboja je oko 20 kilometara s dva prelaska granice, bili smo bez televizije i bez signala za mobilne telefone. Nikakav TV program iz države kojoj pripadamo nismo gledali, jedino bi ponegde dopirala slika lokalne TV Rudo. Odatle, s bosanske strane su nam i brojevi fiksnih telefona, iz Srbije kojoj pripadamo nije ih bilo – kazuje za naš list Vujadin Radović, predsednik mesne zajednice Sjeverin i odbornik u SO Priboj, pa nastavlja:

– Teren je brdovit i teže pristupačan, pa svoj repetitor nismo imali. Davnašnja je želja svih u Sjeverinu i okolini da ovo rešimo, povežemo se sa svetom, da mladi ne odlaze. Da ova sela, u kojima je sada oko 100.000 sadnica maline, ne nestanu. Evo, tek ovih dana postavljanjem repetitora na brdu Borak stigla nam je slika RTS 1 i RTS 2. Uskoro, zahvaljujući tom stubu, dobijamo i signal za mobilni. Još kad bi nam ovih dvadesetak kilometara puta asfaltirali, gde bi nam bio kraj – dodaje naš sagovornik.

Akciju postavljanja repetitora na brdu Borak u mesnoj zajednici Sjeverin povela je Skupština opštine Priboj. Vitomir Pjevac, koji je kao član opštinskog veća bio uključen u ovaj poduhvat, kaže da je to urađeno u saradnji sa RTS-om, odnosno Javnim preduzećem „Emisiona tehnika i veze“.

– Opština Priboj uložila je sedam miliona dinara u ovaj poduhvat, dok je preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ dalo opremu. Na brdu Borak postavljen je antenski stub, kućice, niskonaponski vod i repetitor, pa je u tom kraju sada dostupan program državne televizije. Moguće je da se i sve druge zainteresovane televizije priključe, da bi bile vidljive na tom području. A važno je što se na repetitor mogu kačiti i operateri mobilne telefonije. Evo, „Telekom Srbija” će u ovom mesecu ovde montirati svoju opremu, tako da signal mobilnog stiže i u Sjeverin. Velika je to stvar za ove ljude, mnogi od njih više puta dnevno prelaze granicu da bi stigli na posao u Priboj, u školu, u kupovinu – ističe Vitomir Pjevac.

Nastupa, tako, s „malim“ zakašnjenjem novo televizijsko doba za žitelje Mesne zajednice Sjeverin, gde TV antene, doskora ovde nepotrebne, postaju tražena roba. Ali doba bez TV pretplate, koja se, eto, ukida mada im je, i kad su bili u televizijskom mraku, stizala uz račune za struju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi