Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mitrović: Đilasov recept da se mediji drže u mraku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2013.

Izvor: RTV, Tanjug

Mitrović: Đilasov recept da se mediji drže u mraku

Predsednik "Pink media grupe" Željko Mitrović najavio je danas prekid saradnje sa kompanijom "Dajrekt medija", čiji je suvlasnik gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Mitrović je precizirao da će na zajedničkoj sednici svih upravnih odbora Pinkovih televizija iz regiona, kasnije danas, verovatno biti doneta odluka o prekidu saradnje s Đilasovom kompanijom, zbog, kako je naveo u izjavi za javnost dostavljenoj Tanjugu, monopolističke pozicije te kompanije, koja dovodi u pitanje da li će neki medij u Srbiji preživeti ili ne.

Pored toga, Mitrović najavljuje aktiviranje "penalne politike" zbog neispunjenja obaveza Dajrekt medije prema televiziji Pink u gotovo svim državama, navedeno je u Mitrovićevom saopštenju.

Mitrović navodi da TV Pink dobija brojne pritužbe građana Beograda na nepravilnosti, zloupotrebe i opstrukcije u svim gradskim institucijama i ističe da će svaka od tih informacija biti detaljno novinarski ispitana, ali da se njima može baviti tek kad "gradonačelnik i njegovi pomoćnici otkriju tajnu zbog kojih, kakvih i kolikih razloga na medijskoj sceni Srbije postoje dvostruki a ponekad i trostruki aršini u prećutkivanju i zataškavanju velikih zloupotreba, bahatog manipulisanja i kriminalnog otimanja".

On optužuje Đilasa da je "patentirao recept kojim se mediji u Srbiji drže u dvostrukom mraku":

"Monopolističkom pozicijom u oblasti reklamne industrije mnogi mediji su postali zavisni od njega. Od dobre volje i raspoloženja gospodina Đilasa zavisi da li će neki medij u Srbiji preživeti ili ne", navodi Mitrović.

Prema njegovim rečima, to bi "bilo u redu" da Đilas to radi sa svojim parama, a "pošto zloupotrebljava novac i sredstva klijenata za tvrdu podelu na podobne i nepodobne medije to se može nazvati najmračnijom i najdubljom krizom u istoriji srpskih medija".

Mitrović kaže da analize govore da samo pedeset posto od sredstava usmerenih ka medijima, stigne do medija, dok preostalih 50 odsto ide Đilasu.

On dodaje da nema prava da se meša u odnose klijenta i agencije, "osim ako sredstva koja se zaustavljaju na Đilasovoj 'carinarnici' nisu sredstva koja se upotrebljavaju za poslušnost medija".

"Prvi put u istoriji imamo dvostruki pritisak koji je i ekonomski, i politički, a sprovodi ga jedan centar", tvrdi Mitrović i napominje da je televizija Pink "podjednako stabilna i sa Đilasom i bez njega" jer su njeni reklamni blokovi popunjeni.

Mitrović je prethodno optužio Dajrekt mediju da destabiliše medijsko tržište, a potom se, pošto je, kako je naveo, dobio upozorenje od bliskog okruženja gradonačelnika, oglasio izjavom u kojoj je naveo da su mediji u Srbiji "krvarili" zbog Đilasovog profita, da je država kršila zakone da bi nadoknadila njegove gubitke i da je davao mito da bi zgrnuo milione.

On je prozvao Đilasa i za "rasipanje i potplaćivanje pojedinih ljudi u najvećim srpskim medijima", kako bi mu "ispod žita davali informacije i obezbeđivali čuvene bartere".

"Trudio sam se da ne pominjem one gubitaše zarad kojih je država, a pod vašim pritiskom, morala da krši zakone i nadoknađuje gubitke. Nisam pominjao Arenu sport, koju je Telekom, pod vašim pritiskom, morao da kupi, kršeći bar nekoliko zakona jer, kao što znate, država ne može biti vlasnik medija", rekao je Mitrović i dodao da su višemilionski gubici bili preneti na Telekom, kako bi ponovo budžetski novac direktno bio isplaćen privatnim licima.

Mitrovićeve optužbe usledile su pošto je Kurir, 11. juna, preneo da je Đilasova firma "Dajrekt medija" 2003. imala prihod od 76 miliona dinara, a to preduzeće je osnova "Multikoma" koji je registrovan 2004. godine, kada je on postao član DS.

Kompanija je već 2005. imala prihod od 2,3 milijarde, a 2011. čak 7,7 milijardi i profit od 452 miliona dinara.

"Multikom" se bavi marketinškim i poslovima povezanim za oglašavanje u medijima, trgovinom televizijskim pravima, finansiranjem i prodajom serija i emisija, a u sastavu grupe 11 firmi, od kojih je šest u inostranstvu.

Kurir je takođe objavio da je Đilas iz banke podigao četiri miliona evra, a kasnije i da je "Multikom grupa" isplatila oko 398,3 miliona dinara ili 3,6 miliona evra na ime preuzimanja akcija Milice Delević.

Delević je na pitanje da li je za 3,6 miliona evra prodala svoj udeo u "Multikomu" i da li je to prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije rekla "Kuriru" da Agencija za privredne registre pokazuje strukturu "Multikoma", a da izveštaje o imovini i prihodima Agenciji podnosi u skladu sa zakonom.

Đilas je na konferenciji za novinare 2. juna demantovao ranije tvrdnje "Kurira" da je iz banke podigao četiri miliona evra i istakao da je objavljivanjem te informacije nastavljena medijska hajka na DS i njene funkcionere.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi