Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Politika, Alo, Informer i Večernje novosti prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2024.

Autor: Fonet Izvor: Danas

Savet za štampu: Politika, Alo, Informer i Večernje novosti prekršili Kodeks

Portali Politika, Alo, Informer i Večernje novosti, prekršili su Kodeks novinara Srbije u više tačaka u tekstovima o novinarki i zamenici glavnog i odgovor urednika i FoNeta Tamari Skrozzi, zaključila je danas Komisija za žalbe Saveta za štampu.

U odluci je navedeno da su tekstovi praktično identični u sva četiri medija, s tim što Politika nije u naslov stavila navodnu tvrdnju da je Vučića trebalo ubiti u noći između 5. i 6. oktobra, pa u tom mediju nije prekršena smernica iz tačke 1 poglavlja II po kojoj naslov mora da odgovara suštini teksta. Sve ostale odredbe prekršene su kao i na ostala tri portala.

„Potpuno je jasno da Tamara Skrozza nije rekla ono što se tvrdi u ovim naslovima, niti je uopšte pomenula Aleksandra Vučića ili bilo kakvo ubistvo“, te da je reč o zlonamernoj netačnoj interpretaciji onoga što je rekla, nagađaju medija, koji je čitaocima predstavljen kao činjenica.

„Time su prekršene tačke 1, 2, 4 i 5 poglavlja I, jer je ‘izveštavano’ netačno, neobjektivno, bez pravljenja razlike između činjenica i prepostvaki i komentara, iznete su ozbiljne, potpuno neutemeljene opružbe na račun Tamare Skrozze, a uz sve to novinari ni jednog od ova četiri mediji je nisu pozvali da, ukoliko je bilo potrebe, objasni šta je tačno mislila“, ocenio je Savet za štampu.

Takođe, prekršena je i odredba po kojoj ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju utiču na njihovu uređivačku politiku tako da je posledica neobjektivno informisanje javnosti (tačka 2 poglavlja II).

Prekršene su i ostale tačke na koje je podnosilac žalbe Zlatko Čobović ukazao: tačke 1 i 6 poglavlja IV i tačke1, 3 i 4 poglavlja V.

Dodaje se i da, se kada je reč o prekršajima odredbe koja se odnosi na autorska prava, ne može se sa sugurnošću tvrditi ko je autor spronih tekstova, te bi donošenje odluke u vezi sa ovim bilo zasnovano na nagađaju. Zakon o javnom infromisanju i medijima propisuje obavezu da tekstovi budu potpisani, ali takva odredba ne postoji u Kodeksu.

Odluka je doneta jednoglasno.

U raspravi je napomenuto da je ministar informisanja Dejan Ristić „dosoljavao“ podrškom hajke koju su protiv Tamare Skrozze vodili tabloidi.

Istaknuto je i da je reč o direktnom ugrožavaju bezbednosti Skrozze i njene porodice, kao i o „najvulgarnijem i najopasnijem targetiranju“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi