Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veran Matić uputio Ustavnom sudu zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u vezi sa inicijativom Saveta REM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2024.

Autor: ANEM Izvor: ANEM

Veran Matić uputio Ustavnom sudu zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u vezi sa inicijativom Saveta REM

Povodom inicijative Saveta REM za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 126. stav 1. Zakona o elektronskim medijima, Veran Matić (predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija - ANEM) uputio je Ustavnom sudu Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja.

Ovaj Zahtev je usledio nakon informacije koju je na sastanku Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima saopštio ministar informisanja Dejan Ristić koji je izjavio da „prema njegovim saznanjima, uprkos proteku zakonskog roka, javni poziv skupštinskog Odbora za kulturu i infomisanje za izbor novih članova Saveta REM neće biti raspisan dok se ne okonča započeta procedura pred Ustavnim sudom koja je bazirana na inicijativi Saveta REM za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti.”

Matić od Ustavnog suda traži obaveštenje o trenutnom statusu pomenute inicijative Saveta REM, očekuje uvid u traženu informaciju, kao i dostavljanje pomenutog dokumenta.

Podsećamo, na hitnoj sednici Saveta REM, održanoj 3. juna, 2024. godine, doneta je odluka o podnošenju inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe člana 126. stav 1. Zakona o elektronskim medijima, koja predviđa da „članovi Saveta izabrani u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima nastavljaju da obavljaju tu funkciju do isteka jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Imajući u vidu da je Zakon o elektronskim medijima stupio na snagu početkom novembra 2023. godine, jasno je da godinu dana kasnije neće doći do smene postojećeg i imenovanja novih članova Saveta REM, što je protivno zakonu i dogovoru koji je postignut na sedmočasovnom sastanku predstavnika novinarske i medijske zajednice sa tadašnjom predsednicom Vlade Anom Brnabić (koja je, u međuvremenu, izabrana za predsednicu Narodne skupštine), predstavnicima misije OEBS-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je održan u oktobru 2023. godine.         

Odgovornost za nepoštovanje ove zakonske odredbe snosi Odbor Narodne skupštine nadležan za informisanje, koji na osnovu Zakona o elektronskim medijima nije objavio javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta, najranije šest meseci, a najkasnije tri meseca (početkom avgusta 2024. godine) pre prestanka mandata člana Saveta. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi