Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat novinara Hrvatske: Sindikalno ujedinjeni u obrani demokracije!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2024.

Autor: Sindikat novinara Hrvatske Izvor: Sindikat novinara Hrvatske

Sindikat novinara Hrvatske: Sindikalno ujedinjeni u obrani demokracije!

Demokracija nije samo sustav političkog predstavljanja, već i prostor u kojem svi građani imaju pravo na slobodno izražavanje i pristup nepristranim informacijama. Novinari su u tom procesu ključni, jer je slobodno i neovisno novinarstvo jamac demokracije i prava građana/ki na pristup informacijama.

No sloboda medija i neovisan rad novinara/ki na žestokom su udaru, a najnovije Izvješće Media Freedom Rapid Responsea pokazalo je da je samo u prvih šest mjeseci ove godine bilo najmanje 756 kršenja slobode medija u Europi. U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci 2024. godine, zabilježeno je 12 upozorenja koja uključuju 15 osoba povezanih s medijima. Stanje slobode medija u Hrvatskoj postalo je posebno zabrinjavajuće jer su, od sedam zabilježenih verbalnih napada, pet počinili predstavnici vlasti ili javni dužnosnici.

U mnogim zemljama, novinari se suočavaju s pravnim progonima, zastrašivanjima i pritiscima koji nastoje ograničiti njihovu sposobnost da objektivno izvještavaju o pitanjima od javnog interesa. Sindikati djeluju kao štit, pružajući podršku i zaštitu novinarima/kama. Početak borbe za neovisno novinarstvo je borba za  bolje radne uvjete, uključujući primjerene plaće, osiguranje protiv otkaza i zaštitu od samovoljnog ugrožavanja radnog mjesta. U situacijama kada novinari rade pod teškim uvjetima, u nesigurnim ili potplaćenim poslovima, smanjuje se njihova mogućnost da neovisno izvještavaju. To direktno utječe na kvalitetu demokratskog diskursa, jer bez slobodnog i neovisnog novinarstva demokracija gubi svoj smisao.

Demokratski sustav podrazumijeva pravo na  kolektivnu akciju, socijalni dijalog i pregovore. Na taj način doprinose stvaranju društva u kojem su prava svih radnika, ne samo novinara, zaštićena i poštovana.

Zato na  Međunarodni dan demokracije podsjećamo na nezamjenjivu ulogu sindikata, i važno mjesto Sindikata novinara koji se bori za slobodu izražavanja, prava radnika i neovisno novinarstvo za zaštitom i poštivanje radničkih prava.

Bez novinara, demokracija bi bila osiromašena i ranjiva na prijetnje koje dolaze iz autoritarnih i represivnih sustava koji se ozbiljno šire. Upravo zato danas je važnije nego ikad pružiti podršku sindikatima koji stoje na prvoj liniji obrane demokracije i slobode. Upravo zato uključite se u Sindikat novinara Hrvatske i pridružite se našoj borbi.

#DemocracyDay: Vaš glas je važan, sindikat je vaša moć. Ujedinite se, sindikalizirajte se, podržite demokraciju i slobodu novinarstva! #UnionStrong

Sindikat novinara Hrvatske

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi