Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o tome kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2024.

Autor: SINOS Izvor: SINOS

SINOS i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o tome kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva

Na inicijativu Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS), u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 30. novembra 2021. godine u Palati Srbija održan je društveni dijalog “Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva”.

Usvojena su sledeća obavezujuća postupanja:

- Sindikati u medijima obavezali su se da će u narednom periodu formirati radnu grupu, koja bi zajednički utvrdila ključne probleme u poštovanju prava rada novinara i medijskih radnika u Srbiji.

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa sindikatima, učesnicima društvenog dijaloga, radiće na iznalaženju adekvatnih normativnih rešenja u cilju unapredjenja i zaštite radnih prava novinara i medijskih radnika.

- Pozivaju se poslodavci u medijima, učesnici društvenog dijaloga, da iniciraju organizovanje udruženja poslodavaca u medijima a koji će biti partner sindikatima u pregovorima o unapredjenju položaja novinara i medijskih radnika.

Pozivamo Vas da, ukoliko je moguće, u oktobru organizujete novi društveni dijalog na ovu temu kako bismo videli šta je od zaključaka realizovano. Podsećamo da je Akcionim planom Medijske strategije bilo predvidjeno da dijalog u medijskoj grani radi potpisivanja granskog kolektivnog ugovora započne do 2023. godine, ali je rok pomeren za kraj 2025. godine. O svemu je obavešten i ministar informisanja i telekomunikacije Dejan Ristić.

Predlažemo da u radu društvenog dijaloga učestvuju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, sindikata u medijima, poslodavaca, akademske zajednice, nevladinog sektora. Smatramo da je neophodno da budu uključeni i predstavnici Ministarstva za rad, OEBS-a, EU, kao i da bi na društveni dijalog trebalo pozvati i predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić, budući da je Vlada Srbije bila potpisnik Medijske strategije usvojene 2020. godine a gospodja Brnabić je aktivno učestvovala i u pripremi Zakona o javnom informisanju i medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi