Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Život je posvetio novinarstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2024.

Autor: UNS/Novosti

Preminuo Rade Brajović

Život je posvetio novinarstvu

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Radisav Rade Brajović preminuo je sinoć u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

„Rade Brajović je zasigurno jedno od ‘najprepoznatljivijih pera Večernjih novosti’. Imao je privilegiju i da iz sveta donese velike reportaže, izveštaje i intervjue. Neke od intervjua radio je sa svetskim liderima među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk. Bio je stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine“, istakao je žiri koji mu je prošle godine dodelio UNS-ovu nagradu za životno delo.

Ceo radni vek radio je u novinama, a i sve knjige su mu novinarske. Brajović je bio najduže na uredničkoj poziciji u Novostima, a i u penzionerskim danima je aktivno pisao. Bavio se i drugim poslovima, literarnim, ali uvek uz novinarstvo, koje nikad nije napuštao, ni kad je, prinudno, otišao u invalidsku penziju.

Radisav Rade Brajović rođen je 23. novembra 1938. u selu Kosiću, kod Danilovgrada, u Crnoj Gori, u seljačko-radničkoj porodici. Posle završetka Više realne gimnazije, 1957. godine, u Titogradu (sada Podgorica), preselio se u Beograd, gde je, januara 1962. godine, diplomirao jugoslovensku književnost, na Filološkom fakultetu, pišu Večernje Novosti.

Prve novinarske korake napravio je u “Borbi”, gde je radio od 1962. do 1966. godine. Tada je započeo rad u „Večernjim novostima“ - prvo kao korektor, pa saradnik i urednik više rubrika, stalni dopisnik iz sveta (Velika Britanija, Kina, Indija) i, konačno, najduže u istoriji „Novosti“ — glavni i odgovorni urednik, od novembra 1987. do novembra 1998. godine.

Kao student sarađivao je sa listom “Student”, a u časopisu “Delo” objavljivao je književne kritike.

Pokrenuo je više novih izdanja i listova, počeo i izdavanje knjiga. Osnivač je prve naše medijske Kompanije NOVOSTI d.d., čiji je bio generalni direktor.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada - „Svetozar Marković, „ Dimitrije Davidović“, više godišnjih nagrada „Večernjih novosti" i nagrade za životno delo „Slobodan Glumac“, ali prošle godine i UNS-ove nagrade za životno delo, kao i „Evropskog medijskog Oskara“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi