Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj Asanž „pomerio kontinente“: Ali nije završen dok sudija ne potpiše presudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2024.

Autor: Vladan Alimpijević Izvor: N1

Slučaj Asanž „pomerio kontinente“: Ali nije završen dok sudija ne potpiše presudu

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, nakon skoro 14 godina pravne bitke, na putu je za rodnu Australiju. Posle skoro sedam godina u londonskoj ambasadi Ekvadora i pet godina u britanskom zatvoru, Asanž bi uskoro trebalo da bude slobodan čovek.

Asanž je u ponedeljak pristao da se izjasni krivim za navodno delo špijunaže jer je njegova veb strana objavila više od pola miliona tajnih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Irak i Avganistan.

Među njima je bio i snimak iz 2007. na kojem je se vidi kako se iz američkog vojnog helikoptera puca na iračke civile među kojima su bila i dva novinara agencije Rojters. Razgovor između američkih vojnika je tekao ovako:

„U redu. Odobreno. Pucam“

„Javi mi kada ih imaš. Hajde da pucamo. Satri ih. Hajde pucaj.“

„Nastavi da pucaš. Nastavi da pucaš. I dalje pucaj. Pucaj.“

Vlada Velike Britanije odbila je da komentariše nagodbu, a bivši američki potpredsednik Majk Pens rekao je da je sporazum greška i da je Asanža trebalo goniti po svoj sili zakona.

„Bio sam veoma jasan i dok sam bio liber laburista u opoziciji i kada sam posto premijer, da bez obzira kakve stavove neko ima prema aktivnostima gospodina Asanža, ovaj slučaj se vuče predugo. Ništa ne može da se dobije time što će on biti i dalje zatvoren i mi želimo da nam se vrati u Australiju“, rekao je Entoni Albaneze, premijer Australije.

Supruga Džulijena Asanža, Stela izjavila je da će tražiti pomilovanje nakon što je on pristao da prizna krivicu.

„Naravno da mislim da bi pravilno bilo da je američka vlada odbacila ovaj slučaj u potpunosti. Činjenica je da priznavanje krivice za zaveru radi pribavljanja i obelodavljivanja poverljivih dokumenata predstavlja veoma ozbiljnu zabrinutost za sve novinare“, izjavila je Stela Asanž.

Osnivač Vikiliksa je privatnim avionom, jer mu nije bilo dozvoljeno korišćenje redovne linije, sleteo u Bankok, odakle u ovom trenutku leti za Saipan, ostrvo u Marijanskom arhipelagu, koji teritorijalno pripada SADu i će stći oko 6 ujutru.

„Drago mi je što je on oslobođen, ali mi je žao što je priznao krivicu. Mislim da zapravo niko ne misli da je ono što je on radio bila špijunaža“, kaže Alen Resbridžer, bivši glavni urednik Gardijana.

Dok Asanžove pristalice širom sveta slave, njegovi saradnici upozoravaju da slučaj nije završen sve dok sudija ne potpiše presudu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi