Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U slučaju Ćuruvija samo obećanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 04. 2009.

U slučaju Ćuruvija samo obećanja


Prošlo je deset godina od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, a nalogodavci i ubice ni do danas nisu pronađeni.

Svake godine dobijamo uveravanja da će takozvani demokratski režim rešiti ovaj slučaj. Ali ni danas, 10 godina kasnije, pravde nema – rekla je juče predsednica NUNS-a Nadežda Gaće na mestu gde je likvidiran Ćuruvija.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je naglasio da to što ubistva novinara u Srbiji još nisu rasvetljena predstavlja nagradu za zločince i kaznu i pretnju za novinare u Srbiji.

– Nema savršenog zločina, ima samo savršene nespremnosti da se rasvetle političko-kriminalna ubistva iz bliske prošlosti – kazao je Brajović.

Nikola Barović pravni zastupnik porodice ubijenog novinara rekao je juče da je problem u tome što su ubice i zločinci sposobni, a institucije nesposobne da razreše i pocepaju mrežu zločinaca.

– Ako se institucije sistema osposobe, ubistvo Slavka Ćuruvije će biti procesuirano za nekoliko dana – rekao je Barović. Novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavko Ćuruvija ubijenje 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici 35 u centru Beograda.

Ubice su u njega, s leđa, ispalile 17metaka. Nalagodavci i ubice do danas nisu nađeni, a prijatelji, kolege i Ćuruvijina porodica veruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih rečii kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu Slobodana Miloševića.

Antrfile : Bradić: Država ima obavezu da reši ubistvo

Rešenje ubistava novinara je obaveza države, koja treba da omogući slobodu novinarske profesije u Srbiji. To je obaveza prema generacijama koje dolaze jer nerasvetljeni slučajevi mogu da izazovu neke nove, slične ili iste slučajeve –rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Šabić: Nadležni nas nisu ubedili da su učinili sve

Državna nije uspela da ubedi građane da je učinila sve da se rasvetle ubistva novinara u Srbiji. Zadovoljenje pravde možda i nije realno očekivati posle 10 godina pošto neki počinioci i inspiratori više nisu među živima. Ono što je obaveza koja traje i koja mora da bude ispunjena je da država pokaže svojim građanima da je uradila sve što može da pravda ipak bude ispunjena. Država za sada to nije uradila – istakao je poverenik za informacije od javnog značajaRodoljub Šabić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi