Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat novinara traži da prisustvuje sednici skupštinskog Odbora za informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2024.

Izvor: Danas, SINOS

Sindikat novinara traži da prisustvuje sednici skupštinskog Odbora za informisanje

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) zatražio je od predsednice Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Nevene Đurić da omogući učešće predstavnika sindikata na sednici o medijima.

Sindikat je podsetio da je učestvovao u izradi Medijske strategije, pisanju Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i ima predstavnika u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana medijske strategije.

„O slobodi medija ne može se govoriti ako novinari i medijski radnici nisu slobodni a većina naših kolega radi u u izuzetno nepovoljnim okolnostima. Više od 90 odsto zarađuje manje od republičkog proseka, često i na nivou minimalca. Uslovi rada su nedostojni, prekovremeni angažman nije plaćen, raste broj kolega uposlenih na osnovu različitih labavih ugovora. Poslodavci u privatnim medijima sprečavaju sindikalno organizovanje što utiče na degradaciju profesije, podstiče autocnzuru, otežava profesionalno novinarstvo i favorizuje tabloidizaciju“, ocenili su iz SINOS-a.

Osvrnuli su se na akciju prijema u stalni radni odnos novinara koji godinama rade u nesigurnom statusu na osnovu različitih ugovora, a reč je ljudima koji profesionalno i odgovorno obavljaju posao za koji su angažovani.

„U Radio-Televiziji Vojvodine, na osnovu dogovora predstavnika SINOS-a sa rukovodstvom te medijske kuće i prethodnim ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, do sada je u stalni radni odnos primljeno 53 novinara i medijskih radnika. SINOS je istovetnu akciju pokrenuo i u Radio-Televiziji Srbije“, naveli su iz sindikata novinara.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

21.06.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 21:50

Komentar

Privatizacija medija se nije smela dozvoliti! Privatni mediji prave propagandu za svog vlasnika dok je danas objektivno informisanje sahranjeno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi