Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SafeJournalists i MFRR osuđuju dve decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2024.

Autor: SafeJournalists Izvor: SafeJournalists

SafeJournalists i MFRR osuđuju dve decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića

Povodom 20. godišnjice ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića, SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivaju na odlučnije delovanje vlasti.

Organizacije za slobodu medija zajednički osuđuju dve decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića i pozivaju crnogorske vlasti, kako političke predstavnike, tako i nadležne organe, da preduzmu sve neophodne mere za identifikaciju i privođenje počinilaca i nalogodavaca pravdi.

Duško Jovanović je bio osnivač, direktor i glavni urednik dnevnog lista „Dan“, jednog od prvih privatnih listova u Crnoj Gori. Ubijen je ispred kancelarije svog lista 27. maja 2004. Za ovaj najteži zločin u istoriji crnogorskog novinarstva osuđen je samo jedan saučesnik, koji će uskoro biti na slobodi jer je skoro odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu.

Kako navode relevantne domaće i međunarodne medijske organizacije, višegodišnja istraga vođena je loše i neefikasno, uz brojne evidentirane propuste za koje niko nije odgovarao. Uprkos najavama najviših crnogorskih zvaničnika poslednjih godina da se može očekivati napredak u istrazi, ništa nije učinjeno, ili bar javnost nije obaveštena. Iz tog razloga, opravdano strahujemo da bi ovo mogao ostati jedan od ključnih nerešenih slučajeva, i poslati poražavajuću poruku po medijski i društveno-politički krajolik u Crnoj Gori, da zločini nad novinarima mogu ostati nekažnjeni. Stoga je neophodno da država Crna Gora preduzme odlučne korake ka pravdi jer su porodica i kolege pokojnog Jovanovića, kao i celokupna javnost, predugo čekali.

Pored Jovanovićevog ubistva, u Crnoj Gori je u protekle dve decenije zabeleženo više od 100 slučajeva napada na novinare i medije, od kojih su mnogi ostali nerazjašnjeni, a neki su i zastareli. Stoga je potrebna odlučnija akcija crnogorskih državnih organa kako bi se obezbedila bezbednost novinara i ovi slučajevi razrešili.

Snažno pozivamo vlasti u Crnoj Gori da preduzmu hitne i konkretne korake za rešavanje ovog najtežeg slučaja u crnogorskoj istoriji. Sada je vreme za akciju — brze i odlučne mere su od suštinskog značaja da bi se osigurala pravda i vratilo poverenje javnosti, i da bi se pokazalo da zločini nad novinarima nisu dozvoljeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi