Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slavko Ćuruvija – kad režim strelja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2009.

Izvor: Politika

Slavko Ćuruvija – kad režim strelja


U dokumentarnom filmu o događajima koji su prethodili ubistvu svedoče BrankaPrpa, Jelena Ćuruvija, Aleksandar Tijanić,Dragan Bujošević, Ljiljana Smajlović, Vuk Drašković...

RTS 1, 00.15 – Na desetogodišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije RTS emituje dokumentarni film koji kroz hronologiju i analizu događaja koji su prethodili ubistvu pokušava da donese odgovore na pitanja zašto i kako je Ćuruvija ubijen.

Nekoliko meseci pred ubistvo, sredinom 1998. godine, Slavko Ćuruvija u svojim novinama „Dnevnom telegrafu” i „Evropljaninu” počinje otvoreno da piše protiv režima. Kao odgovor režima slede drakonske novčane kazne i na kraju kazna od pet meseci zatvora.

Počinje bombardovanje Jugoslavije. „Politika Ekspres” 5. aprila 1999. godine objavljuje tekst „Ćuruvija dočekao bombe” u kojem vlasnika „Dnevnog telegrafa” označava kao izdajnika. Slavko iz vlasti dobija informaciju da je reč o grešci koja se više neće ponoviti.

Odlučuje da ostane u zemlji. Nekoliko dana kasnije, na Uskrs, usred bela dana, pred svojom kućom, dok je držao ženu za ruku, Ćuruvija je brutalno ubijen.

Emisija „Slavko Ćuruvija – Kad režim strelja” donosi rekonstrukciju događaja koji su se odigrali 11. aprila 1999. godine. O događajima koji su prethodili ubistvu svedoče Branka Prpa, Jelena Ćuruvija, Aleksandar Tijanić, DraganBujošević, Ljiljana Smajlović, Vuk Drašković...

O ubistvu, naručiocima i dokazima govore Božo Prelević, Rajko Danilović,Vladimir Božović, Toma Zorić...

Autor emisije je Slađana Zarić. Emisija je u produkciji Informativnog programa, premijerno emitovana 2006.godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi