Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rođendan studentske televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2009.

Izvor: Politika

Rođendan studentske televizije


Televizija Studentski grad, jedina akademska kod nas, danas slavi deceniju i po postojanja. U sećanjima na dane studentskog života na ovoj medijskoj stanici rado zastaju generacije nekadašnjih početnika u vodama novinarstva, snimanja i montaže.

Godine 1994. osnovali suje Savez studenata Studentski grad i ustanova „Studentski centar ", a nastavila je tradiciju istoimenog radija koji je svoju najvažniju ulogu odigrao 1968. godine, kada je stanare „Studenjaka" pozivao na čuvene proteste. Prvi urednik ove kuće bio je Branko Konatar, sada profesor književnosti, a nabavku opreme potpisao je Milan Kuljača, tadašnji direktor „Studentskog centra".

Od programske politike koja je u to vreme osmišljena nije se odustalo ni danas. Akcenat je stavljen na vesti o studentskim projektima, konkursima, stipendijama, fakultetskim novostima, kao i na obrazovno-naučne emisije, a 80 odsto kulturno-zabavnog programa čine pop i rok muzika, koje neretko sa razglasa odjekuju i celim akademskim gradom.

Najpopularniji su ipak intervjui sa ličnostima koje mogu da se pohvale uspešnom profesionalnom karijerom, a žele da pričaju o putu koji su do nje prešli. Kroz četiri redakcije ove „škole" prošlo je pedesetak, a danas u njoj radi osam novinara, kao i petoro ljudi zaposlenih u tehnici, u proseku dvadesetdvogodišnjaka. Niko nikada nije odbio da ovoj televiziji da izjavu, pomogne, ili se pojavi u programu.

Uskoro će se, prema rečima urednika Svetozara Umićevića, program ove televizije pojaviti i na ekranima stanara drugih beogradskih studentskih domova.

- Ponekad zaista izgledamo kao redakcija iz američkih filmova. Strastveni smo, nervozni, kasnimo sa montažom, u frci smo sa rokovima, želimo da pustimo samo najbolje u etar. U tehnici rade uglavnom studenti Elektrotehničkog fakulteta, a među novinarima su visokoškolci najrazličitijih fakulteta - kaže Umićević.

I. J.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi