Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Misija OEBS-a u Srbiji dodelila nagradu Ličnost godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 12. 2023.

Autor: osce.org Izvor: osce.org

Misija OEBS-a u Srbiji dodelila nagradu Ličnost godine

Na svečansti održanoj danas u Beogradu, Misija OEBS-a u Srbiji dodelila je nagradu Ličnost godine: Vladimiri Dorčovoj-Valtnerovoj, osnivačici i glavnoj urednici portala Storyteller iz Maglića i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Požege. Kako je priznanje Ličnost godine za 2020. godinu bilo odloženo usled kovid 19 pandemije, Misija OEBS-a u Srbiji ukazala je čast i prošlogodišnjim dobitnicama: Ivanki Jovanović, izvršnoj direktorki Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), i Biljani Stepanov, direktorki Centra za podršku ženama iz Kikinde.

Ova nagrada odaje priznanje građanima Srbije koji su doprineli promociji vrednosti za koje se OEBS zalaže u zemlji, kao što su nediskriminacija, zalaganje za ljudska prava, jednake mogućnosti i održive demokratske reforme, sa fokusom na poboljšanje života pojedinaca i zajednica.

Vladimira Dorčova – Valtnerova, osnivačica i glavna urednica portala Storyteller iz Maglića, nagrađena je za izvanredna dostignuća u zalaganju za etičko novinarstvo i slobodu izražavanja, uključujući i na jezicima nacionalnih manjina. Tokom 2021. godine, Dorčova-Valtnerova je sarađivala sa Misijom OEBS-a u oblastima koje se tiču socio-ekonomskog položaja novinara i radnika u medijima u Vojvodini, izazova medijskog izveštavanja na lokalnom nivou, upotrebe društvenih medija u promociji sajber bezbednosti i podizanja svesti o značaju javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Požege nagrađeno je za izuzetno angažovanje u oblasti unapređenja lokalne bezbednosti u saradnji sa institucijama Srbije i reagovanje u vanrednim situacijama. Tokom 2021. godine, Misija OEBS-a, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Požege, fokusirala se na promovisanje volonterskih vatrogasnih inicijativa u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka NOOIS-a, nagrađena je za zalaganje za prava i zaštitu osoba sa invaliditetom u vanrednim situacijama, posebno u kontekstu kovid 19 pandemije. Misija je tokom 2020. godine podržala Ivankinu inicijativu da se unapredi spremnost osoba sa invaliditetom za reagovanje u vanrednim situacijama i da se poboljša svest o ovoj temi u javnosti. Kao rezultat ove inicijative, uz podršku Misije OEBS-a  štampan je na Brajevom pismu Porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama, prva takva publikacija u Srbiji prilagođena osobama sa oštećenim vidom.

Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, nagrađena je za doprinos u oblasti bezbednosti žena i devojčica u kontekstu obeležavanja dvadesetogodišnjice Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija: Žene, mir i bezbednost, 2020. godine. Između ostalog, Biljana je doprinela razvoju mreže organizacija civilnog društva za Rezoluciju 1325 SB UN, sa učešećem 23 organizacije civilnog društva, koja omogućava njihovo aktivno i obavešteno uključivanje u pitanja koja se tiču Rezolucije 1325 SB UN.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi