Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Portali N1 i Nova.rs nisu prekršili Kodeks tekstovima o Zakonu o elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2023.

Autor: Fonet Izvor: N1

Savet za štampu: Portali N1 i Nova.rs nisu prekršili Kodeks tekstovima o Zakonu o elektronskim medijima

Savet za štampu odlučio je da portali N1 i Nova.rs tekstovima o procesu izmena i dopuna Zakona o elektronskim medijima nisu prekršili Kodeks novinara Srbije ni po jednoj tački.

Žalbu je podnela predsednica Radne grupe za izradu radne verzije nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima i pomoćnica ministra Katarina Tomašević.

„Svedoci smo orkestrirane kampanje medija u vlasništvu Junajted grupe, a koja se vodi protiv rezultata rada Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima“, navodi se u žalbi koju je podnela Katarina Tomašević.

U obrazloženju žalbe se navodi da član 112. koji reguliše logičku numeraciju, a o kojem se vodi rasprava u javnosti, nije bitno promenjen od izvornog predloga u Nacrtu, osim što je nakon javne rasprave, a po dobijanju pisanih primedbi učesnika javne rasprave, usvojen predlog da se na nultom kanalu nalaze servisne informacije o sadržaju ponude operatora.

Član Saveta za štampu Rodoljub Šabić je naveo da su predstavnici vlasti dužni da trpe kritiku više nego obični građani, a ono što su tekstovi N1 i Nove predstavljaju standardni nivo javne kritike na potez vlasti.

Članica Saveta Tamara Skozza rekla je da njoj nije jasno na šta se Tomašević žali i da se iz teksta žalbe može videti da se ona ne slaže sa sadržajem tekstova na N1 i Nova S.

„Svako od nas se ne slaže sa nečim u štampi, ali to izlazi iz okvira naše nadležnosti. Ovde nema reči o poštovanju ili nepoštovanju Kodeksa, već se žali na sadržaj“, objasnila je ona.

Nova.rs nije odgovorila na žalbu, a N1 osporava pravo žalbe jer Katarina Tomašević nije lično oštećena, niti Radna grupa, već se kritikuje način kako su dodati članovi zakona.

Savet za štampu odlučio je da je Media portal prekršio Kodeks novinara tekstom o Milovanu Glišiću, koji navodi da su neistinite tvrdnje tog portala da je protiv njega pokrenut postupak za „raznorazne malverzacije“.

Usvojena je i odluka da Jugpress nije prekršio Kodeks novinara, kako je to naveo advokat Zvezdan Knežević.

Savet za štampu je usvojio odluku da je list Alo po više tačaka prekršio Kodeks novinara objavom teksta u kojem se navodi da je „Bojan Elek optužio Igora Bandovića da je ukrao 300.000 evra od sponzora“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi