Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Analiza SĆF: Hepi i dalje ne poštuje ni sopstvena obećanja ni zakonske obaveze. REM trebalo da mu oduzme dozvolu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2023.

Autor: Dejana Cvetković Izvor: Cenzolovka

Analiza SĆF: Hepi i dalje ne poštuje ni sopstvena obećanja ni zakonske obaveze. REM trebalo da mu oduzme dozvolu

Hepi nije ispunio većinu obećanja iz elaborata na osnovu kog mu je REM obnovio nacionalnu dozvolu. Program ove televizije obiluje propagandnim sadržajem, dezinformacijama, govorom mržnje – iako je ona obećala drugačije. Zbog nepoštovanja elaborata i zakona, REM već trebalo da oduzme dozvolu Hepiju – piše u analizi Slavko Ćuruvija fondacije.

Godinu dana nakon što joj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) obnovilo dozvolu za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, TV Hepi i dalje ne poštuje programski elaborat, zakonske obaveze i profesionalne standarde, kao što je činila i godinama ranije – pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije (SĆF).

TV Hepi u elaboratu ističe da „želi da bude javni servis Srbije” i obećava da će se novinari ove televizije „pridržavati profesionalnih i moralnih načela” pravednosti, tačnosti, objektivnosti i nepristrasnosti.

Analiza SĆF pokazuje da ova obećanja nisu ispunjena.

Informativa puna dezinformacija, manipulacija i govora mržnje

Iako je u elaboratu televizija obećala 30% informativnog programa, emitovala je skoro duplo više, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

U elaboratu za dobijanje nacionalne dozvole obećane su brojne različite informativne emisije, a upravo je „slojevitost najavljene produkcije informativnog žanra” REM istakao kao glavni razlog zbog koga je Hepiju obnovio nacionalnu dozvolu, navodi se u analizi SĆF. REM nije objasnio šta znači „slojevitost programa”, navodi Fondacija, ali se može zaključiti da se svakodnevno ponavlja nekoliko istih formata – Aktuelnosti, Posle ručka, Telemaster (vesti) i jutarnji program.

Analiza pokazuje da su, suprotno navodima iz elaborata, u okviru informativnog programa plasirane dezinformacije – poput snimka video-igre predstavljenog kao prikaz stvarne ratne borbe Rusije i Ukrajine, kao i uznemirujuć sadržaj poput navodnog audio-snimka pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu u maju.

Program Hepija je često manipulativan – prema monitoringu Crte najčešće manipulacije su: demonizacija EU, Zapada i neistomišljenika, kult ličnosti i veličanje Rusije.

U centralnim vestima, prema podacima organizacije CRTA, 94% vremena posvećeno je političarima na vlasti o kojima izveštava pozitivno ili neutralno, a 6% opoziciji o kojoj Hepi izveštava negativno.

U programu ove televizije šire se i govor mržnje i netrpeljivost prema ženama, LGBTQ+ zajednici, drugim nacionalnostima, veroispovestima, neistomišljenicima itd.

Sve to suprotno je obećanjima iz elaborata da će Hepi „poštovati proklamovana evropska načela”, biti mesto susreta i dijaloga, kao i da neće prikazivati bilo kakve vidove kulturne, seksualne, religijske, rasne ili društvene diskriminacije – piše u analizi.

Minimalni ili nepostojeći procenti kvalitetnog programa

Najmanje 20% ukupnog programa televizija treba da čini kvalitetan program – dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički – prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga.

Već u elaboratu Hepi nije ispoštovao ovu zakonsku obavezu, obećavši ukupno 18% kvalitetnog programa, što REM prilikom obnove dozvole nije primetio ili nije želeo da primeti, piše u analizi.

Od oktobra ’22 do marta ’23, udeo dečjeg, naučno-obrazovnog, dokumentarnog i kulturno-umetničkog programa bio je minimalan ili nepostojeći, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

SĆF: REM OBMANjUJE JAVNOST, UPRKOS KRŠENjU NIZA ZAKONA

Slavko Ćuruvija fondacija u analizi navodi da TV Hepi ne samo da ne poštuje sopstveni elaborat, nego krši niz odredbi zakona i pravilnika koje se odnose na slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje, na medijski pluralizam, kvalitetan program, poštovanje dostojanstva ličnosti u programu, na zabranu govora mržnje, zloupotrebe lakovernosti…

Uprkos svemu navedenom, REM u svom izveštaju „svesno obmanjuje javnost i Skupštinu” da Hepi ispunjava sve svoje zakonske obaveze, piše u analizi SĆF.

Savet REM-a je bezbroj puta dosad morao da reaguje odgovarajućim merama, poput privremene zabrane objavljivanja programskog sadržaja ili oduzimanja dozvole – „kako zbog kontinuiranog drastičnog kršenja zakonskih obaveza tako i sopstvenog programskog elaborata”, ali je reakcija REM-a u potpunosti izostala – zaključak je analize.

 

Šta je kvalitetan program za Hepi i REM?

Kao dečji program REM je u izveštaju označio predstavljanje dečje knjige u jutarnjem programu, u trajanju od 15 minuta, otkrio je CINS. Bilo je to sve od programa namenjenog deci i maloletnicima tokom šest meseci kada je rađena analiza.

U emisiji „Iza brave” koju Hepi u elaboratu, a REM u izveštaju, kategorizuju kao dokumentarni program, Slavko Ćuruvija fondacija uočila je promociju kriminalnog ponašanja i pokušaj njegovog opravdavanja.

Tokom marta emitovane su dve epizode ove emisije o Andriji Đoganiju (Baki B3) i Kristijanu Goluboviću.

Iako u elaboratu navodi da će „o nasilju, kriminalu, i pojavama koje zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca, govoriti tako da se na takve pojave ukazuje kako bi se one razotkrile i sprečile”, to nije bio pristup Hepija u ovim emisijama, ističe se u analizi i objašnjava:

„Ovakvim emisijama TV Hepi pokušava da stvori emotivnu vezu između publike i osoba sa kriminalnim dosijeima, predstavljajući ih kao obične građane, koji se kaju zbog počinjenih krivičnih dela i koji imaju ispravan sistem vrednosti. Takođe, opravdavanje kriminalnog ponašanja nesrećnim detinjstvom služi izazivanju sažaljenja kod publike, dok osobe sa kriminalnim dosijeima abolira od odgovornosti.”

Hepi nije ispunio ni obećanje o naučno-obrazovnoj emisiji, koja je trebala da se emituje po pola sata svakog radnog dana. Umesto toga, kao ovaj žanr REM je izdvojio ukupno manje od četiri sata različitih priloga u jutarnjem programu i emisiji „Posle ručka”.

U izveštaju REM-a piše da su to gostovanja „kompetentnih stručnjaka raznim povodima”.

Tokom šest meseci, iako je obećao u elaboratu, Hepi nije emitovao nijednu specijalizovanu kulturno-umetničku emisiju. U izveštaju REM-a piše da su vesti, izveštaji, reportaže i gostovanja ličnosti iz oblasti kulture i umetnosti „dnevno aktuelnim povodima” prisutni skoro svakodnevno.

REM nije precizirao o kakvim se stručnjacima i „raznim” i „dnevno aktuelnim” povodima radi, ističe se u analizi SĆF.

Zabava važnija od dana žalosti

Zabavni program je drugi dominantni žanr na Hepiju, mada nekoliko formata ovog žanra koji su obećani u elaboratu nije uvedeno.

Kviz Naslovna strana je Hepiju, očigledno, toliko važan da je emitovan i tokom dana žalosti – kako 5, 6. i 7. maja nakon masovnih ubistava tako i 27. septembra zbog dešavanja na Kosovu.

U ovom kvizu su – osim što sam po sebi spada u zabavni program – u okviru muzičke igre emitovane  narodna i zabavna muzika, čime je Hepi prekršio Zakon o obeležavanju dana žalosti. REM nije reagovao, iako je nadležan za to – piše u analizi.

Šta je još izostalo?

Tokom šest meseci na Hepiju je izostao i filmski program, iako je obećano da će činiti 5% ukupnog. Serije su emitovane manje od sedam sati – mahom turske, mada su obećane italijanske, španske i američke „koje će se razlikovati od ‘jeftinih’ latino-američkih serija.

Nije uvedena ni obećana nedeljna sportska emisija – konstatuje se u izveštaju REM-a.

Iako je Hepi u elaboratu obećao 30 minuta nedeljno verskog programa, tokom šest meseci emitovano je ukupno oko 9 minuta takvog sadržaja.

Hepi obećava da će „u saradnji sa multietničkim grupama i predstavnicima njihovih veroispovesti na novinarsko-istraživački način obrađivati određene dane značajne u pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, judaističkoj veri, hinduizmu i ostalim verama prisutnim u Republici Srbiji”.

Analiza SĆF pokazuje da je npr. u emisiji Posle ručka, čija je tema bila kalendarsko poklapanje Vidovdana i Bajrama, te odnos pravoslavaca i muslimana i njihov suživot u Srbiji, stvoren prostor za širenje govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTQ+ zajednici, čime je razgovor „probio okvire međureligijskog dijaloga”.

„Pripadnici LGBTQ+ zajednice su u ovoj emisiji dehumanizovani i demonizovani kao ‘satanisti” koji ‘love decu’, a širene su i manipulacije o Zapadu kao ‘zlu koje se namerilo na ceo svet’”, piše u analizi i dodaje da se tokom emisije isticalo da se pravoslavci i muslimani ne sukobljavaju jedni protiv drugih, nego da bi oni zajedno trebali da se bore protiv „satanista” koji učestvuju na paradama ponosa širom sveta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi