Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izbor u blokadi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Izbor u blokadi


DVOJICI od devetorice članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije mandat je istekao još 17. februara, a kada će dobiti naslednike ili biti ponovo izabrani niko pouzdano ne zna.

Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije smatra da bi novi članovi mogli da budu izabrani za dva meseca. Nevladine organizacije i strukovna novinarska udruženja koja su na funkciju u ovom regulatornom telu u prethodnom mandatu delegirali Velimira Miloševića i Slobodana Đorića, već su predložila nove članove, ali je u Skupštini Srbije postupak izbora vraćen na početak.

Zakon o radiodifuziji kaže da treba da predlože po dva kandidata, a na njihovim listama našla su se po tri, odnosno, četiri imena. Iz novinarskih udruženja, kažu, međutim, da zakon nije prekršen time što su predložili više kandidata, ali se svakako krši odugovlačenjem.

- Izbor novih članova traje predugo. Rok je bio šest meseci, a sada je sve vraćeno na početak - kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. - Mi radimo bez problema i sa sedam članova, jer nam je za donošenje većine odluka dovoljna dvotrećinska većina. Ali, bolje je, naravno, da radimo u punom sastavu.

Da bi se izašlo iz ćorsokaka, rešenje je, po svemu sudeći, izmena Zakona o radiodifuziji. O tome se već složio i Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, koji je zadužen za proceduru oko izbora članova saveta RRA. Oni treba spiskove sa po dva imena da proslede poslanicima na glasanje.

- Načelno smo se dogovorili da su potrebne hitne izmene zakona, kako bi se ovaj zastoj prekinuo - kaže za “Novosti” Vesna Marjanović, predsednica Odbora zakulturu i informisanje.
- Ali, onda ne smemo da dozvolimo da taj proces traje još šest meseci.

Antrfile : KANDIDATI

ODBORU za informisanje za člana koga predlažu medijska udruženja stigle su prijave kandidata Gordane Suše, Makse Ćatovića i Slobodan Đorića. Nevladin sektor predložio je više imena, a među njima su i Miljenko Dereta, Milovan Vitezović i Velimir Milošević.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi