Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gatanje iz egzila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Gatanje iz egzila


VRAČARE, proroci i astrolozi zvanično su proterani iz srpskog etra. Po nalogu Republičke radiodifuzne agencije, na televizijama više nema emisija u kojima se gledaocima, po enormnim cenama direktnog uključivanja u program i slanja SMS-a, skidaju čini, otkriva sudbina, položaj i uticaj zvezda.

Programi, od kojih su mnogi, poput emisije čuvenog Milana Tarota, vređali inteligenciju prosečnog gledaoca, sada su se preselili u komšijske Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

- Žalile su nam se kolege iz hrvatskih medija da su vidovnjaci i astrolozi iz Srbije sada okupirali njihove TV i radio-stanice - otkriva za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. - Kažu, vidovnjaci su sada izbeglice u Hrvatskoj. Naša akcija bila je veoma uspešna. Gotovo sve televizije su poslušale naš zahtev i sklonile ove emisije.

Međutim, gledaoci u Srbiji nisu baš do kraja zaštićeni od vračara i proroka. Preko jednog broja kablovskih televizija, koje još ne poštuju preporuku RRA, "probijaju" se vidovnjaci i dele savete i predviđanja.

- Sporadičnih prekršaja ima još samo na TV Duga iz Novog Sada, ali i to će uskoro da bude rešeno. Problem su još jedino strane stanice koje prenose srpski kablovski operateri. Pre svih, bosanske NB i OBN televizije - kaže Karadžić.- Na njima ovi programi još postoje i mogu da se gledaju u Srbiji. A stvar je malo komplikovanija, jer one nisu u nadležnosti RRA - objašnjava naš sagovornik.

Sledeći korak može da bude zabrana emitovanja ovih programa, koju će sprovoditi srpski kablovski operateri. Tako bi se "skremblovao" celokupan program ovih televizija, ili samo sporne emisije.

- Mi smo u potpunosti poštovali nalog koji nam je poslala RRA. Čim smo od njih dobili obaveštenje o zabrani emitovanja emisija sa prorocima i astrolozima, prosledili smo ga televizijama. A one su same ukinule nepoželjne emisije, tako da nismo morali nikoga da skidamo sa liste programa koje nudimo gledaocima - potvrdila nam je Tanja Tatomirović, zadužena za odnose sa javnošću u SBB-u, najvećem srpskom kablovskom operateru.

Ona dodaje da trenutno procenjuju šta će sa televizijama koje ne podležu srpskim zakonima. Najverovatnije, kaže, sami operateri moraće da onemoguće emitovanje ovih emisija. Ali, sačekaće dodatno tumačenje RRA šta tačno da rade.

Antrfile : SPORNI I KVIZOVI

SPORNI su i određeni kvizovi u kojima se, na ime poziva i poruka koje gledaoci šalju, zarađuje ogroman novac. Savet RRA odlučio je da i ovim programima, koji obmanjuju gledaoce, stane na kraj.- Ovi kvizovi ne krše Zakon o radiodifuziji, pa ne možemo sami da reagujemo - kaže Goran Karadžić. - Zato smo ugovorili sastanak sa predstavnicima Ministarstva za trgovinu, da bismo zajedno sprečili ove malverzacije. Jer, nemoguće je da, na primer, u pola sata programa nijedan gledalac ne uspe da odgovori na sasvim banalno pitanje.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi