Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  REM: Luksemburški regulator izrekao ukor televiziji N1 zbog emisije o Ani Brnabić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

REM: Luksemburški regulator izrekao ukor televiziji N1 zbog emisije o Ani Brnabić

Regulatorno telo Srbije za elektronske medije (REM) je danas saopštilo da je luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije (ALIA) "izrekao ukor" televiziji N1, koja je registrovana u toj zemlji, zbog emisije "Junaci doba zlog" o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

REM je u saopštenju naveo da je luksemburškom regulatoru uputio pritužbu zbog te epizode, uz ocenu da sadrži govor mržnje o premijerki, "s obzirom na to da se njen lik i delo poistovećuju sa blagajnikom nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek".

REM je izrazio nadu da će televizija N1 poštovati odluke i preporuke organa iz Luksemburga, koji su nadležni za emitovanje njihovog sadržaja i da će se u budućnosti "uzdržati od relativizacije gnusnih zločina i izvrgavanja ruglu miliona žrtava pogubnih ideologija iz prošlog veka".

"Verujemo da će temeljni postupak sproveden u Luksemburgu pomoći autorima emisije da švate težinu svog prekršaja i razloge zbog kojih su ukoreni, te da više neće posezati za ovakvim alatima u cilju diskreditacije nečijeg političkog delovanja", dodaje REM u saopštenju.

N1: REM selektivno izostavio činjenice o odluci luksemburškog regulatora

Televizija N1 ocenila je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) Srbije u svom današnjem saopštenju selektivno prenelo podatke i izostavilo činjenice koje su važne u sagledavanju kompletne slike i karakteru opomene koju je toj televiziji izrekao nadležni luksemburški medijski regulator (ALIA).

REM je u saopštenju naveo da je luksemburškom regulatoru uputio pritužbu zbog serijala "Junaci doba zlog" o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, uz ocenu da sadrži govor mržnje o premijerki, "s obzirom na to da se njen lik i delo poistovećuju sa blagajnikom nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek".

REM je naveo da je njihova pritužba usvojena i da je luksemburški regulator televiziji N1, koja je registrovana u toj zemlji, izrekao "ukor".

N1 smatra da je REM u saopštenju "svesno prećutao" nalaze relevantnih službi luksemburškog regulatora, uključujući i jasno osporavanje kvalifikacija koju je REM stavio na teret N1 - da je ta televizija u epizodi "Fikus za šefa" povredila dostojanstvo premijerke Ane Brnabić, da je u pitanju govor mržnje i trivijalizacija zločina nacista.

"Obrađivač predmeta u ALIA je ukazao da trenutni politički kontekst u Srbiji, kao i istorijski i filozofski okvir u odnosu na koje bi se morala posmatrati konkretna referenca, nalaže da se ona tretira kao 'otvorena kritika politike vladajuće stranke, a ne govor mržnje usmeren prema Ani Brnabić'", navodi se u saopštenju televizije N1.

Ta televizija navodi da se Savet ALIA nije složio sa tim viđenjem svog obrađivača i odlučio da izrekne opomenu N1, ali da je to telo ipak zaključilo da je sporna sekvenca bila deo kritike vlasti i njihove politike, "što je oblast u kojoj sloboda izražavanja treba da ima povećanu zaštitu, a ne (da je to) govor mržnje protiv srpske premijerke".

Dodali su da je Savet ALIA istakao da je ključno da medijski regulatori, poput REM-a, budu oprezni kada kvalifikuju određena ponašanja kao "govor mržnje" i da taj pojam tumače striktno, kako bi izbegli da prekomerno ugrožavaju slobodu izražavanja.

"Tu kritiku na sopstveni rad REM u saopštenju naravno nije preneo. Pored toga REM nije čak ni objasnio da je N1 izrečena mera koja je najblaža, odnosno opomena", navela je ta televizija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi