Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dopisnik N1 na skrivenoj lokaciji, čeka da se otkrije – ko ga uhodi i zastrašuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2023.

Autor: Miloš Đošić Izvor: N1

Dopisnik N1 na skrivenoj lokaciji, čeka da se otkrije – ko ga uhodi i zastrašuje

Neizvesno je kada će se novinar N1 Milan Nikić vratiti u Kragujevac - sklonio se, jer se oseća ugroženo, dok, kako kaže, nadležni organi ne procene njegovu bezbednost. Milan Nikić šesti dan na skrivenoj lokaciji čeka da se to desi, a iz šturih odgovora kragujevačkog tužilaštva i policije, čini se da ništa po tom zahtevu nije preduzeto.

Posle rasprave sa muškarcem, ispostaviće se policajcem u civilu, na protestu radnika vodovoda 3. marta, i prismotre stana u kome živi dan kasnije, novinar Milan Nikić strahuje za svoju bezbednost.

„To je klasično zastrašivanje i zato sam morao da odem iz Kragujevca, jer se ne osećam sigurno. Očekujem da policija i tužilaštvo, kao državni organi, gone one koji me uhode i da otkriju zašto se to dešava“, rekao je Nikić.

Očekuje Nikić i da procene da li posle svega može slobodno da se kreće i radi u svom gradu.

Za takvu procenu nadležna je policija, kažu za N1 u tužilaštvu u Kragujevcu. Iz policijske uprave, pak, navode da postupaju po nalozima tužilaštva.

„Ja se u Kragujevac neću vratiti dok policija i tužilaštvo ne procesuiraju ljude, odnosno, ne naprave procenu moje bezbednosti“, dodaje Nikić.

A svi dokazi i saznanja o pretnjama po njegovu bezbednost predati su na obe adrese, odmah posle incidenata.

„On je preduzeo sve što je do njega, obratio se kontakt tačkama u skladu sa mehanizmima zaštite novinara i sada čekamo odgovor na to. Ja mislim da apsolutno ima mesta da se njemu uspostavi jedan nivo policijske zaštite, a kako će to izgledati, odgovor treba da daju stručna lica“, kaže advokat Radivoje Kastratović.

Ceo slučaj prati novinarska zajednica.

„On do danas nema odgovor od tužilaštva, ima od policije, ali ne od tužilaštva – da li su i koje radnje preduzeli. To može biti razlog za njegov subjektivni osećaj ugroženosti“, kazao je Nino Brajović iz UNS-a.

„Problem u našoj krivično-pravnoj praksi je da ti prvi koraci obično budu brzi, s obzirom da imamo opšte obavezujuće uputstvo u tužilaštvu, da se formira slučaj u okviru 24 sata, da se u okviru 48 sati uzme izjava, ali, taj proces koji posle dolazi, često bude dosta spor“, navodi Tamara Filipović Stevanović iz NUNS-a.

Nikić, koji za N1 izveštava sa područja Šumadije i Pomoravlja, i ranije se zbog svog rada suočavao sa pretnjama i napadima, a jedan muškarac je zbog nasilničkog ponašanja prema njemu prošle godine osuđen na četiri meseca zatvora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi