Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbog bezbednosti se još jedan novinar sklonio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 03. 2023.

Autor: V. Glišić Izvor: Danas

Zbog bezbednosti se još jedan novinar sklonio

Dopisnik N1 Milan Nikić privremeno napustio Kragujevac jer se ne oseća bezbedno

Milan Nikić, dopisnik N1 iz Kragujevca, od juče se nalazi na tajnoj lokaciji jer se ne oseća bezbedno u gradu, potvrdio je za Danas njegov advokat Radivoje Kastratović. Odlazak iz grada Nikić je organizovao sam, jer do sada nije dobio formalan odgovor iz tužilaštva o krivičnim prijavama koje je podneo za uznemiravanje prilikom rada na terenu, a zatim i za uhođenje i nadziranje njegovog stana.

- Posle podnošenja krivične prijave, Nikić je dao izjavu i od tada Tužilaštvo nije preduzelo nijednu radnju u okviru istrage. Nisu pozvali ni nas, ni osumnjičena lica, nisu ih saslušali u tužilaštvu, napravili zapisnik. Umesto toga Nikića je pozvala policija koja mu je predočila da je obavila razgovor sa tim licima i dala neko objašnjenje koje je za nas nelogično i neprihvatljivo, čime je ulilo Nikiću još veću dozu nesigurnosti, kaže Kastratović.

Iz kragujevačke policije su na tom razgovoru Nikiću potvrdili da su identifikovali i pronašli dve osobe koje su 4. marta bile ispred njegovog stana u naselju Erdoglija. Rečeno mu je i da su im pretreseni stanovi, kao i da oni nisu ni iz redova policije, ni kriminalnog miljea. Medutim, Nikić je ranije za Danas istakao da od nadležnih očekuje da utvrde šta su oni radili ispred njegovog stana i po čijem nalogu.

Pošto još uvek nije dobio odgovore na ova pitanja, Nikić se sklonio iz Kragujevca. Kako objašnjava njegov advokat, on ne može svako jutro da proverava točkove i da gleda da li mu je nešto pokvareno na automobilu. „U ovom slučaju postoje nesumnjivo jasni dokazi, nema nikakvog razloga za tapkanje u mestu. Vrlo brzo mogu da se sprovedu sve istražne radnje i da se da formalan odgovor od strane nadležnih institucija, a mi to u ovom trenutku nemamo“, kaže Kastratović.

0 vremenu koje će Nikić provesti van Kragujevca, njegov advokat nije mogao ništa preciznije da kaže, jer će ono zavisiti od rada institucija. Pre odlaska Nikić je potvrdio za Danas da je obavestio policajca koji je patrolirao ulicom u kojoj živi, kao i komandira policijske ispostave u Kragujevcu da odlazi iz grada. Policajac mu je ponudio da javi nadređenima gde će se kragujevački novinar nalaziti u narednom periodu, ali je Nikić to odbio. Kako je istakao, policija će nastaviti da povremeno obilazi njegov stan.

Da podsetimo, Milan Nikić podneo je u petak, 3. marta, krivičnu prijavu protiv osobe koja ga je ometala dok je snimao protest radnika „Vodovoda“ u Kragujevcu. Narednog dana Nikić je ispred svog stana primetio automobil koji je bio parkiran 40 minuta. U autu je bila jedna osoba koja mu je nadzirala stan.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

17.03.

2023.

Ранко Милосављевић [neregistrovani] u 13:42

А градоначелник ћути!

Дакле, насиље се некажњено наставља! Године 1999. до данас званично непознати, бацише бому на кућу дописника Гласа јавности, сада покојног Драгана Алемпијевића. Тужилштво потом кривично гонило Алемпијевића зато што је на конференцији за шптампу рекао да сумња да су организатори бомбашког напада на њега градски челник и један одборник. Дугачак је болан списак напада на новинаре у Крагујевцу. Злокобна традиција започчела је са изласаком прбвих новина у нловосолобођеној Србији - прогонством Димитрија Давидовића, уредника Новина сербских и писца првог устава Србије.
Одлука Милана Никића да се сам повуче на тајну локацију и оде из Крагујевца, стравичан је доказ да овде нема ни «п» од влчадавине права, и да закон лежи у топузу.
Зашто ћути градоначелник, Крагујевца?
Можда чека да Милан Никић буде убијен, па да пролије коју крокодилску сузу?



Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi