Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  MUP o novinaru Vidojkoviću: Policija postupala profesionalno i po zakonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

MUP o novinaru Vidojkoviću: Policija postupala profesionalno i po zakonu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo, "povodom izjava o policijskim proverama u vezi sa navodnom ugroženošću novinara Marka Vidojkovića", da su policijski službenici postupali profesionalno i po zakonu.

MUP je u saopštenju apelovao "da se policija ne zloupotrebljava u dnevnopolitičke potrebe".

Televizija N1 je prethdono prenela da je Vidojković, jedan od autora podkasta "Dobar loš zao" koji je morao da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti, izjavio da su u nedelju posle podne policajci dolazili kod njegove majke i da su ga tražili, a da pritom nisu saopštili zbog čega su došli.

Ta televizija je navela i da je "međunarodni PEN centar pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju" i da je Vidojković optužio MUP da maltretira njegovu majku i naglasio da su samo tri osobe znale za njegov poslednji dolazak u Srbiju.

"Izgleda da ih je bilo više", dodao je Vidojković koji je u kolumni za list "Danas“ opisao ceo slučaj kada su policajci došli u stan njegove majke, posle čega je kontaktirao advokaticu, ali i predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predstavnika PEN centra.

MUP je danas saopštio da je "na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima o navodnoj ugroženosti" novinara Vidojkovića i novinara Nenada Kulačina"  na sopstvenu inicijativu, naložilo procenu njihove bezbednosti".

Policijski službenici su, kako je saopšteno, "u sklopu redovne procedure prilikom postupka procene bezbednosti, želeli da obave razgovor sa Vidojkovićem, ali se on nije nalazio na prijavljenoj adresi".

MUP je, kako je saopštio, "želeo da od Vidojkovića prikupi saznanja o njegovoj ugroženosti što nije bilo moguće da uradi".

"Nakon što se Vidojković obratio policijskom službeniku, koji je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, njemu su predočeni razlozi dolaska na adresu njegovog prebivališta, a potom je policija sa njim obavila razgovor telefonom, u cilju procene njegove bezbednosti", navodi se u saopštenju.

MUP je u saopštenju naveo i "da svaku pretnju novinarima shvata maksimalno ozbiljno" i da su njegovi pripadnici "nakon svake pretnje upućene novinarima Vidojkoviću i Kulačinu, na sopstvenu incijativu i bez obzira na to da li su prijavljene, proveravali sve navode".

"Do sada nijednom nije bilo saznanja o postojanju njihove ugroženosti", naveo je MUP.

MUP, kako je saopšteno, "svaku pretnju novinarima shvata ozbiljno i bez zadrške" i odmah po saznanjima reaguje i primenjuje mere i radnje da zaštiti bezbednost novinara.

Pripadnici MUP-a nastaviće da obavljaju posao profesionalno i po zakonu, u cilju zaštite svih građana Srbije, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi