Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlasi ostali bez svog radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Vlasi ostali bez svog radija


Savet Republičke radiodifuzne agencije, zaključkom br. 322/08 od 10. februara 2009. godine, donosi rešenje kojim se Radiju Doina iz Grabovice, koja radi na frekvenciji 97,2 mhz, zabranjuje dalji rad.

Možda ovo pismo vama neće biti toliko zanimljivo i interesantno da se ne radi o Vlasima, ljudima koji su u Republici Srbiji nacionalna manjina i koji nemaju više nikakva prava na očuvanje svoje kulture, tradicije, običaja i jezika. S obzirom da u Timočkoj krajini živi vlaška nacionalna manjina, na ovoj radio-stanici su emitovane emisije na vlaško-srpskom jeziku i 80 odsto vlaške i 20 odsto narodne muzike. Radio Doina je bio jedini javni medij u Srbiji, koji se bori za očuvanje vlaške tradicije, kulture, običaja i jezika Vlaha.

U opštini Kladovo, jedina radio-stanica koja je dobila dozvolu za emitovanje programa je Radio Đerdap iz Kladova, čiji je vlasnik firma iz Rumunije.Odmah da vam stavim do znanja da Vlasi i Rumuni nemaju nikakve veze jedni s drugima, mada Rumunija uporno pokušava da vlaški narod u Timočkoj krajini porumunizuje.

Vlasi su hrišćani, pravoslavne vere, koji žive u Republici Srbiji i poštuju zakon i zastavu Republike Srbije. Mi ne tražimo nikakva druga prava, osim prava, da i mi, vlaška nacionalna manjina u Srbiji imamo pravo na svoj javni medij.

Želim da napomenem da sam u prošlosti dva puta bio pozvan u Bukurešt od članova parlamenta, koji su bili zaduženi za pitanje Rumuna na teritoriji Timočke krajine, i koji su mi nudili finansijsku i političku podršku (ili da se predajnici prebace preko Dunava u Rumuniju), da bi naš radio emitovao program na rumunskom jeziku i prezentovao rumunske pesme. Ja sam tu ponudu odbio. Odbio sam iz razloga što veoma dobro znam svoje poreklo i što želim da dam doprinos očuvanju kulture, običaja i jezika Vlaha.

Ukidanjem dozvole za emitovanje programa na vlaškom jeziku ovog radija, ukida se i sve ovo za šta se vlaška nacionalna manjina trudi, da koliko-toliko očuva i sačuva od zaborava.

Vlasi, koji žele da budu i dalje Vlasi, a ne da budu Rumuni, sigurno će uputiti buran protest Beogradu. Zar mi Vlasi nemamo više prava da slušamo svoje pesme preko radija? Da čujemo svoj jezik? Koji se, inače, drugi mediji brinu za Vlahe u Srbiji? Svi želimo u Evropu i u Evropi ćemo svi da budemo ravnopravni i svi ćemo imati ista prava.

Dragan Jepurović, Grabovica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi