Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O Zoranu Đinđiću pišite profesionalno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2009.

Izvor: Blic

O Zoranu Đinđiću pišite profesionalno


Beograd - Izvršni odbor i Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije pozvali su juče sve novinare i medije da se u citiranju članova porodice Zorana Đinđića, kao i u obradi tema o ubijenom premijeru, pridržavaju profesionalnih i etičkih normi propisanih zakonom i Kodeksom novinara Srbije.

Sud časti NUNS zasedao je u sredu povodom pisma Mile Đinđić, majke pokojnog premijera, u vezi sa mnogobrojnim tekstovima o Zoranu Đinđiću, koji su poslednjih godina objavljeni u listovima „Kurir”, „Pres” i „Evropa”, a u kojima su, kako se navodi u saopštenju NUNS, prekršeni osnovni standardi i principi novinarske profesije.U pismu, koje uz dozvolu Mile Đinđić NUNS prenosi u saopštenju, majka pokojnog premijera ističe da pojedini mediji, „koristeći najrazličitije kontekste, uglavnom kriminalne i konstruišući izjave istrgnute iz konteksta, zarad ličnih ili političkih interesa, nanose porodici Zorana Đinđića nenadoknadivu ljudsku i moralnu štetu”.

„Pojavljivali su se čak i lažni napisi u kojima sam, navodno, amnestirala Zoranove ubice, ali i optuživala ljude iz njegovog najbližeg okruženja. Svi moji napori da takva neistinita pisanja demantujem u tim medijima propali su. Sada i javno tvrdim da nikada, ni u kom kontekstu, nisam izjavila ništa slično”, napisala je Mila Đinđić u pismu.

Ona je ocenila da „takvim akcijama ne samo da se krše osnovna načela nezavisnog novinarstva, već se svesno utiče na dalje rušenje autoriteta pokojnog premijera, doprinosa koji je dao razvoju demokratske Srbije, ali i presude za njegovo svirepo ubistvo”.

 (FONET)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi