Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Solidarnost neophodna za izlazak iz krize
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 03. 2009.

Izvor: Politika

Solidarnost neophodna za izlazak iz krize


Svetska ekonomska kriza ne sme biti izgovor za odustajanje od evropskog puta Srbije, niti od toga da bude država socijalne pravde i društvo ravnopravnih građana.

U Srbiji, kriza je stigla do punoletstva, a većina je na udaru besposlice i nemaštine. Međutim, oktopodska administracija – u ministarstvima, direkcijama, upravama, agencijama, sekretarijatima, javnim preduzećima, sudovima itd., premašuje sve norme uređenih demokratskih država. Takvo „stanje nacije” obespravljuje građane i dovodi u pitanje egzistenciju sve većeg broja ljudi koji ne mogu da ostvare svoja osnovna prava.

Aktiv veterana Udruženja novinara Srbije stoga je nedavno, sa tribine u Resavskoj 28, uputio političkoj eliti poziv na solidarnost i dostojanstvo, zalažući se za manje činovnika, a više hleba i znanja. Solidarnost je neophodna za izlazak iz krize, jer će mnogi produžiti staž nezaposlenih, a na hiljade će im se pridružiti na birou. Budžet će biti tanji, zbog sve manjeg broja onih koji ga pune. Penzioneri će dobijati okrajke – sedam evra dnevno u proseku, kada se 230 evra, odnosno 21.500 dinara – koliko iznosi prosečna oktobarska penzija u dinarima, podeli na 30 dana. I to im je sve – do proleća 2010!

Ova istina, nažalost, ne smeta pojedinim kreatorima ekonomske politike da osim „zamrzavanja”, predlažu smanjenje penzija – zbog krize! Čak se oglušuju o upozorenja stručnjaka da je za osiromašenu Srbiju postojeća država – preskupa i da su neophodne reforme, najpre vlade (manje – od 27 ministarstava, uprava, agencija, direkcija...) parlamenta (upola manje poslanika umesto 250 i naravno, desetkovanje činovnika koji ih opslužuju), lokalne samouprave (22.000 činovnika), itd.

 Pojedini ministri zanemaruju preporuke MMF-a da se javna preduzeća privatizuju. Reforma penzionog sistema ne sme se svoditi na to da građani koji su radili i plaćali poreze i doprinose 30 ili 40 godina padnu na prosjački štap.

Ljiljana Zorkić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi