Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Direktor Buda sila neviđena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 03. 2009.

Izvor: Glas Javnosti

Direktor Buda sila neviđena


Bor - Sedamnaest novinara i programskih radnika Radio-televizije Bor obratili su se Udruženju novinara Srbije kako bi zaštitili svoja „profesionalna, egzistencionalna i ljudska prava“, koja im je, kažu, uskratio v. d. direktora tog kolektiva i predsednik Okružnog odbora SPS-a Budimir Milutinović.

Novinari su posebno naglasili da je Milutinović sam sebe postavio i za glavnog i odgovornog urednika, mada je dupliranje ovakvih funkcija nespojivo sa Zakonom o radiodifuziji.

- Samoimenovani glavni i odgovorni urednik Milutinović sprovodi sopstvenu, nakaradnu politiku u kojoj je i rad „Toplane“ čisto političko pitanje, tako da su se u programu pojavljivale neistine, što je izazivalo revolt gledalaca. Istovremeno se favorizuju funkcioneri i članovi SPS-a. Mnogo je informacija suprotnih principima novinarske profesije - naveli su novinari u pismu UNS-u.

Takođe piše da Milutinović mnogo toga „garnira po svom nahođenju“, iako to nije u vezi sa profesijom, novčano kažnjava najstarije i najstručnije novinare, a zapošljava mimo potrebe. Ogorčeni novinari dodaju i da Budimir Milutinović rukovodi naredbama, kaznama, ucenama i zastrašivanjem.

Ovaj dopis UNS podeljen je juče na Konferenciji za medije u SRS, na kojoj je novinarima uručen i protest novinarske organizacije naslovljen „Opština i direktor RTV „Bor“ krše Zakon o radiodifuziji“.UNS protestuje zbog izbora Budimira Milutinovića za direktora JP RTV Bor. U protestu Udruženja novinara Srbije se ističe zabrinutost zbog novčanog kažnjavanja novinara. Zato se od SO Bor, kao osnivača, zahteva da poštuje Zakon o radiodifuziji, da promeni direktora i omogući profesionalni rad novinara.

Antrfile :

Nisam urednik, poštujem zakon

- Zakon na koji se poziva UNS je neprecizan. Radnici koji ne izvršavaju obaveze moraju, po Kolektivnom ugovoru, da budu sankcionisani. Zato sam im smanjivao zarade. Najzad, nisam se mešao u uređivačku politiku. Imamo odgovorne urednike radija i TV, kao i urednike nekih rubrika - kaže za Glas Budimir Milutinović.

B.F.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi