Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čvršća pravila igre na tržištu kablovske televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2009.

Izvor: Blic

Čvršća pravila igre na tržištu kablovske televizije

Čvršća pravila igre na tržištu kablovske televizije
Desetak, od ukupno 79 kablovskih distributera, izvestili su Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da su, postupajući po njenom nalogu, obavestili TV kuće sa kojima imaju poslovnu saradnju da iz programa uklone emisije koje se bave, i krivično zabranjenim, proricanjem sudbine ili na drugi način podstiču sujeverje gledalaca.

Kablovskim distributerima juče je istekao sedmodnevni rok da izveste RRA jesu li sproveli nalog i iz programske ponude izbacili TV stanice koje nastavljaju da na lakovernim građanima zarađuju, kao i proroci, čitači horoskopske sudbine ili beli magovi koji zakupljuju termine radi marketinga.

Jelena Kolo, načelnik za odnose s javnošću RRA, kaže za „Blic” da će sačekati da pristignu pisani odgovori preostalih kablovskih operatera, potom Stručna služba za nadzor i analizu proverava da li je postupljeno po nalogu RRA, da bi na kraju Savet RRA odlučivao o sankciji za one koji su se oglušili.

- Upravo pripremamo podzakonska akta koja će regulisati emitovanje programa putem kablovskih distributera i načina izdavanja dozvole za kablovske distributere, čime ćemo bliže definisati pravila rada kablovskih distributera i načina izdavanja dozvola za emitovanje programa - dodaje Kolo.

Na pitanje zašto RRA reaguje tek sada, ona odgovara da su bili posvećeni izdavanju dozvola za analogne programe (koji ne idu preko kablova i satelita) i da sada imaju prostor da „bliže urede prostor radiodifuzije”.

O tome da li će RRA zabraniti i podsticanje turbo-supkulture preko pojedinih TV stanica, sagovornica „Blica” kaže da RRA dobija mnogo predstavki građana koje se odnose na kvalitet programa raznih TV kuća jer se „budi građanska svest o tome šta vređa lični i opšti interes”. Vrednosnom ocenom sadržine neke emisije Savet RRA se i do sada bavio. Primera radi, dali smo sugestiju TV „Foks” da američko rvanje prikazuje u kasnijem terminu uz posebno obeležavanje i oni su to ispoštovali.

Na svakoj sednici Savet RRA bavi se i predstavkama građana.

D. Veljković


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi