Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Parlament nezakonito produžio mandate?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2009.

Izvor: Danas

Parlament nezakonito produžio mandate?


 Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine – smatraju nezakonitim da se izbor novih članova Saveta RRA odlaže do usvajanja izmena Zakona, mada trojici od devet članova Saveta mandat ovih dana treba da istakne, pa insistiraju na tome da nadležni hitno izaberu nove članove.

Odbor Narodne skupštine za kulturu i informisanje doneo je 26. februara zaključak da bi postupak izbora članova Saveta RRA trebalo ponoviti jer su ovlašćeni predlagači podneli predloge liste kandidata suprotno Zakonu o radiodifuziji. Odbor je predložio da članovi Saveta kojima je istekao mandat nastave da obavljaju tu dužnost do izbora novih. ANEM, NUNS i NDNV su, pak, ocenili da su ti zaključci Odbora i štetni i nezakoniti jer Zakon sadrži obavezujuću normu prema kojoj po isteku mandata članovima Saveta prestaje funkcija.

Udruženja novinara su predložila tri kandidata za Savet RRA. Asocijacija profesionalnih emitera Srbije predložila je Maksu Ćatovića, nekoliko udruženja Slobodana Đorića, a ANEM, NUNS i NDNV Gordanu Sušu.

Propisano je da na listama kandidata obavezno budu dva imena, pa su NUNS, ANEM i NDNV uvereni u to da je zakonodavac tako želeo da Skupština bira između više kandidata za mesta u Savetu, a ne da isključi mogućnost glasanja o listama s više kandidata, kako to smatra Odbor za kulturu. Udruženja su pozvala Odbor da poštuje zakon, a predsednicu parlamenta da bez odlaganja objavi listu kandidata.

Antrfile :

Lokalni mediji spaseni od privatizacije

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije Kalman Kuntić smatra da privatizaciju medija treba nastaviti tek kad se za to stvore uslovi, odnosno kad se, kako je rekao, „mediji postave na noge”.

Kuntić je na okruglom stolu “Medijska regulativa” u Skupštini Vojvodine rekao da je njegov resor krajem 2007. zatražio da se privatizacija medija privremeno suspenduje jer je pretila opasnost da pojedine opštine ostanu bez ijednog glasila.

 – Da je privatizacija nastavljena po svaku cenu, veliki broj građana bi ostao bez informacija o događajima u lokalnim sredinama – naveo je on.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi