Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pomozimo kolegi Miroslavu Jovanoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2022.

Autor: ritamgrada.rs Izvor: ritamgrada.rs

Pomozimo kolegi Miroslavu Jovanoviću

Novinari iz Kragujevca pokrenuli su akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koji je 45 godina profesionalno u novinarstvu – bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti”, „Nezavisne Svetlosti” i „Kragujevačkih novina” – jer mu se po nalogu javnog izvršitelja od februara zaplenjuje dve trećine penzije. Taj novac odlazi u stečajnu masu „Svetlosti”, koja je ugašena 2011, a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak

Pre dve godine organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju uplaćeno 860.000 dinara. Međutim, ispostavilo se da je time pokrivena samo kamata na 820.000 dinara duga, koliko je presuđeno Miroslavu Jovanoviću da plati „Svetlosti” kao „solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine. Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura. Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i pokrenula „Kragujevačke novine”.

Uporni smo u nameri da našeg kolegu oslobodimo nepravedne globe, da kako znamo i umemo prikupimo oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasemo, jer bi od skromne novinarske penzije primio samo 14.000 dinara mesečno.

Ako ste u mogućnosti, pridružite se našoj akciji, bili bismo vam veoma zahvalni, jer Miroslav Jovanović – za sve što je učinio za kragujevačko novinarstvo – zaslužuje samo priznanja, a kazne nipošto.

Poseban žiro račun otvoren je kod Credit Agricole banke broj  330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi