Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Emisija za Rome u Pomoravlju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2009.

Izvor: Blic - Srbija

Emisija za Rome u Pomoravlju


Jagodina - Na Radio Jagodini, pomoravskom regionalnom radiju, počela je da se emituje emisija namenjena romskoj populaciji „E Romenca khetane” ili „Sa Romima zajedno”.

Urednik te emisije Bata Konovalov najavljuje da će zajedno sa svojom saradnicom Eminom Ibraimović pokušati da romsku zajednicu animira i probudi mlade iz letargije.

- Mladi Romi su prioritet našeg projekta, kao i želja da ih probudimo iz učmalosti u kojoj se nalaze i da ih pokrenemo da krenu putem uključivanja u društvene tokove. To ne znači da se nećemo baviti i problemima starijih Roma - kaže Konovalov, koji je zaposlen kao koordinator za romska pitanja u lokalnom Centru za socijalni rad.

Veliki problem Roma je neinformisanost o pravima i obavezama, što će se putem ove emisije pokušati da otkloni. U planu je da i u pomoravskom nedeljniku „Novi put” dobiju svoju stranu, gde će plasirati informacije na romskom i srpskom jeziku. Na inicijativu Konovalova u toku je formiranje škola za odrasle.

Po statističkim pokazateljima preko 4.000 osoba nema osnovnu školu, a najveći deo čine mladi od 18 do 35 godina.

- Obrazovanje povlači za sobom i zapošljavanje, što je najveći problem Roma, a zatim slede stambeni problemi, pa zdravstvena zaštita - kaže novopečena radio spikerka Emina Ibraimović, inače odlična učenica druge godine srednje škole.

Beleže se i slučajevi gde se Romi koji pohađaju srednje i visoke škole ne izjašnjavaju kao Romi i gube neke beneficije koje im je država omogućila. Sa druge strane, u Jagodini postoje dva slučaja da su roditelji dece srpske nacionalnosti upisali decu kao Rome upravo zbog pomenutih beneficija.

A.Đ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi